Voditelj Referentnog centra za HIV Klinke ‘Dr. Fran Mihaljević’ o opakoj bolesti u nas

Vijest o 2,5-godišnjoj američkoj djevojčici izliječenoj od HIV-a, prezentirana na Konferenciji o retrovirusima i oportunističkim infekcijama u Atlanti, bombastično je odjeknula diljem svijeta. Na spomenutoj konferenciji sudjeluje i prof. Josip Begovac, voditelj Referentnog centra za HIV/AIDS Klinke za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, koji je za Jutarnji list komentirao taj medicinski fenomen.

Zanimljiv slučaj

– Riječ je o jako zanimljivom prikazu djeteta koje je imalo HIV u tijelu, a sada bez primjene antiretrovirusnih lijekova, standardnim metodama, virusa nema u tijelu. Stoga se može govoriti o nekoj vrsti izliječenja – rekao je Begovac koji smatra da je slučaj zanimljiv i neobičan iz više razloga. – Riječ je o djetetu kod kojeg je odmah nakon porođaja utvrđena zaraza HIV-om, a 30 sati nakon rođenja započeto je antiretrovirusno liječenje. Majka je samoinicijativno prekinula antiretrovirusno liječenje kada je dijete bilo u dobi od 18 mjeseci. Nakon toga, sa 26 mjeseci u tijelu djeteta nalaze se genski tragovi virusa, ali nema virusa koji ima sposobnost umnožavanja. Nema čak ni protutijela na HIV – pojasnio je Begovac.
– Govori se o funkcionalnom izliječenju, no taj pojam podrazumijeva da postoji imunosni odgovor prema virusu, što se u ovom slučaju nije dogodilo. Dakle, mi trenutno nemamo ni pravi naziv za ovaj fenomen – dodao je Begovac.
Naš sugovornik istaknuo je kako je američka djevojčica primala standardnu antiretrovirusnu terapiju.
– Tu terapiju i mi u Hrvatskoj primjenjujemo kod djece. Trenutno kod nas liječimo osmero djece mlađe od 18 godina – istaknuo je Begovac koji je oprezan oko donošenja konačne ocjene da je američka djevojčica potpuno izliječena.

Period praćenja

– Razdoblje praćenja toga djeteta relativno je kratko. Nadalje, riječ je o jednom djetetu i bilo bi potrebno potvrditi slična opažanja u druge djece. Prva implikacija koja se nameće jest: što učiniti s drugom djecom koja su također rano, dakle unutar 30 sati, od porođaja započela standardnu antiretrovirusnu terapiju s tri lijeka. Treba li liječenje prekinuti ili ga prekinuti ovisno o prethodno učinjenim pretragama? – propituje Josip Begovac.

Kritično u Africi

– Za djecu i odrasle kod kojih je antiretrovirusno liječenje započeto kada već imamo etabliranu zarazu HIV-om prekidanje liječenja pogoršava zdravstveno stanje i nadalje se ne preporučuje. Taj prikaz može promijeniti praksu postavljanja dijagnoze zaraze HIV-om u novorođenčadi, s naglaskom na brzoj dijagnostici i brzom liječenju odmah nakon porođaja – dodao je Begovac.
Naš stručnjak ističe kako je mali broj djece u svijetu kod kojih je liječenje započeto tako rano, praktično odmah nakon poroda.
– Nažalost, najveći broj HIV pozitivne djece rađa se u subsaharskoj Africi, gdje uobičajena dijagnostika zaraze HIV-om u novorođenčadi nije dostupna – upozorio je Begovac.
Naš sugovornik naglasio je kako moderna medicina raspolaže postupcima pomoću kojih se može gotovo eliminirati put prijenosa s majke na dijete.
– Antiretrovirusno liječenje trudnica uz profilaksu infekcije u novorođenčadi je već dovelo do značajnog smanjenja rađanja djece koja su zaražena HIV-om. Nažalost, mnoge se trudnice ne testiraju na HIV. U ovom slučaju učinjen je brzi test na HIV neposredno prije porođaja i tako je otkrivena zaraza HIV-om u majke – rekao je Begovac.

Nada u izliječenje

– Dakle, testiranjem trudnica, antiretrovirusnim liječenjem i profilaksom možemo mnogo više učiniti nego pojedinačnim liječenjem novorođenčeta u nadi izliječenja. Ali, u svakom slučaju, otvara se još jedna mogućnost eliminiranja zaraze HIV-om u djece – naglasio je Begovac.
Naš sugovornik osvrnuo se i na “berlinskog pacijenta”, Timothyja Raya Browna (44), koji je poznat kao prvi slučaj izlječenja od HIV/AIDS infekcije.
– Kod Timothyja Browna bila je posve druga situacija. Bila je riječ o osobi zaraženoj HIV-om koja je dobila leukemiju. U sklopu liječenja leukemije, koja je uključivala i zračenje cijelog tijela, učinjena je transplantacija krvotvornih stanica, koje nisu prijemčive na HIV. Postupak je uspio i smatramo da je Timothy Brown izliječen od HIV-a.

Kobne nuspojave

Taj se postupak ne može primijeniti na sve osobe zaražene HIV-om jer ima previše nuspojava. No, s postojećim antiretrovirusnim liječenjem osobe zaražene HIV-om mogu doživjeti gotovo normalnu starost – ustvrdio je Begovac te se osvrnuo i na tijek konferencije u Atlanti.
– Ulažu se znatni napori u istraživanja koja za cilj imaju izliječenje HIV infekcije, ali zasad nemamo naznaka postupaka koji bi se u praksi mogli primijeniti. Jedna od najznačajnijih novina na konferenciji su prikazi uspješnosti liječenja hepatitisa C u osoba zaraženih HIV-om. Naime, niz se novih lijekova danas ispituje za liječenje hepatitisa C i možamo uistinu govoriti da se nalazimo na prekretnici, otvaraju se mnoge nove mogućnosti učinkovitog liječenja svih genotipova hepatitisa – zaključio je Josip Begovac.

 

Izvor: preneseno sa jutarnji.hr / Autor: Tanja Rudež