Tečaj „Kronične zarazne bolesti – HIV i virusni hepatitisi“

HUHIV je i ove godine, u suradnji s Hrvatskom udrugom socijalnih radnika, a uz podršku Ministarstva socijalne politike i mladih, organizirao tečaj „Kronične zarazne bolesti – HIV i virusni hepatitisi“.

Tečaj, koji je vrednovan od strane Hrvatske komore medicinskih sestara (s 8 bodova za aktivno i 5 bodova za pasivno sudjelovanje) i od Hrvatske komore edukacijskih rehabilitatora (s 2 boda), održan je 11.12.2012. godine u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu, a na njemu su obrađeni sljedeći sadržaji:

HUHIV

1. „Zaraza HIV-om“, prof. dr. sc. Josip Begovac, voditelj Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje zaraze HIV-om
2. „Virusni hepatitisi- javnozdravstveni problem današnjice“, prof. dr. sc. Adriana Vince, voditeljica Referentnog centra za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitisa
3. „Standardne mjere zaštite (HIV i virusni hepatitisi) i njega HIV bolesnika“, Anka Szabo, bacc. med. tech., glavna sestra Zavoda za infekcije imunokomprimitiranih bolesnika
4. „Psihosocijalni rad s osobama pogođenima kroničnim zaraznim bolestima“, Kristina Duvančić, dipl. soc. rad., Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“
5. „Zaštita povjerljivosti podataka“, dipl. iur. Aleksandar Maršavelski, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu (asistent na katedri za Kazneno pravo)

HUHIV HUHIV HUHIV

Glavni razlozi zbog kojih smo inicirali ovu edukaciju su stigma i diskriminacija koju i unutar socijalne skrbi doživljavaju osobe oboljele od kroničnih zaraznih bolesti, ali i svjesnost da stručni kadar dosad nije educiran po tom pitanju. Neočekivan interes socijalnih radnika, medicinskih sestara, psihologa, pravnika, socijalnih pedagoga, radnih terapeuta te ostalih struka pokazao nam je da postoji potreba i želja za dobivanjem točnih informacija. Interes je bio toliko velik da svi zainteresirani nažalost nisu mogli prisustvovati ovoj edukaciji kojoj je, unatoč vremenskim neprilikama, prisustvovalo 130 osoba iz cijele Hrvatske.

Vjerujemo da ćemo uspjeti osigurati nastavak ove potrebne edukacije te da ćemo njome obuhvatiti što veći broj stručnih osoba diljem Hrvatske.

HUHIV

Vaš HUHIV