DISKRIMINACIJA

  • UVODNA PORUKA UDRUGE

Poštovani,
Ako ste ikada doživjeli diskriminaciju, ovo je pravo mjesto za Vas. Ispod možete naći informacije što možete učiniti i kojim mehanizmima možete ostvariti svoje pravo u Republici Hrvatskoj.
Vaš HUHIV

  • IZVJEŠTAJ „STIGMA NIJE DOBAR SUDAC“

Izvješataj je napravljen kako bi se osobama koje su doživjele diskriminaciju proširio pogled o njihovim mogućnostima ostvarivanja osnovnih ljudskih prava.

Preuzmi izvještaj

  • PORUKA PUČKOG PRAVOBRANITELJA

Poruka ureda Pučkog pravobranitelja

http://www.ombudsman.hr

  • INFORMACIJE O ONLINE PRIJAVAMA INSPEKCIJI RADA

U slučaju da ste dobili otkaz zbog diskriminacije možete slučaj prijaviti DRŽAVNOM INSPEKTORATU.

Državni inspektorat ne odgovara na anonimne prijave, što ne isključuje mogućnost pokretanja inspekcijskog postupka po službenoj dužnosti.

Anonimnim prijavama se smatraju prijave podnositelja koji nije popunio podatke u rubrici “Podaci o podnositelju prijave” (ime, prezime, odnosno naziv podnositelja, ulica i kućni broj, mjesto i e-mail).

Inspektor će podnositelja prijave izvijestiti o povredi propisa i mjerama koje je poduzeo u slučajevima – kada inspektor pokreće postupak po službenoj dužnosti, a pri tome je uzeo u obzir sadržaj predstavke, odnosno druge obavijesti koja upućuje na potrebu zaštite javnog interesa, a podnositelj predstavke zahtjeva da ga se izvijesti o pokretanju postupka i kada se radi o zaštiti pojedinačnih prava (npr. zaštiti prava radnika).

http://www.inspektorat.hr/prijavi-povredu-propisa

  • INFORMACIJE O BESPLATNOM PRAVNOM SAVJETOVANJU

Udruga HUHIV preko privatnog odvjetničkog ureda nudi besplatno pravno savjetovanje.
Nazovite nas na tel: 01/46 66 655 za više informacija.

  • RECITE NAM ŠTO SE DOGODILO

Ako niste spremni odmah prijaviti imenom i prezimenom situaciju diskriminacije, možete nam anonimno ispričati što se dogodilo popunjavanjem obrasca koji je u nastavku. Mi ćemo se potruditi za Vas naći informacije koje Vam mogu pomoći. Molimo Vas imajte na umu da će za daljnje postupanje i konkretne aktivnosti u ostvarivanju Vaših prava biti potrebni Vaši podaci.

Ukoliko želite ostati anonimni, na kraju ankete nije potrebno popunjavati vaše ime i e-mail adresu.

DOB:
SPOL:


SITUACIJA KOJU ĆETE OPISATI OPISUJE DISKRIMINACIJU U SLJEDEĆEM PODRUČJU:

6) nešto drugo (navesti)

KADA SE SITUACIJA DOGODILA?

MOLIM VAS UKRATKO OPIŠITE POZADINU PROBLEMA. KAKO SE PROBLEM POJAVIO? GDJE JE NASTAO PROBLEM KOJI VAS JE DOVEO DO SITUACIJE U KOJOJ STE BILI DISKRIMINIRANI? (npr. kratak opis zašto ste morali ići kod liječnika)

OPIŠITE MOLIM VAS POČETAK SITUACIJE (kako i kada je diskriminacija počela)

OPIŠITE MOLIM VAS SLIJED DOGAĐAJA OD POČETKA DISKRIMINACIJE. SLIJED IZJAVA, PONAŠANJA OSOBE/A KOJE SU VAS DISKRIMINIRALE, ŠTO STE VI REKLI I UČINILI (izjava, reakcija kod Vas, Vaša izjava, ponašanje osobe/a, Vaše ponašanje)

MOLIM VAS OPIŠITE KAKO JE SITUACIJA ZAVRŠILA? ŠTO STE VI NAPRAVILI, A ŠTO JE NAPRAVILA DRUGA STRANA? 

Hvala Vam na ispunjavanju upitnika.

 

Lajkajte i podijelite ovaj članak sa svojim prijateljima na Facebook-u.

Hvala!