CheckPoint kronologija

03. svibnja 2013.  – Otvoren CheckPoint Zagreb, prvi izvaninstitucionalni centar za besplatno, anonimno pouzdano i brzo testiranje na HIV i hepatitis C u Hrvatskoj.

  • CheckPoint Zagreb je otvoren kao zajednički projekt udruge HUHIV i Grada Zagreba, gradskog ureda za zdravstvo, uz stručne preporuke i potporu Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.
  • CheckPoint Zagreb podržava i preporuča Prof.dr.sc. Josip Begovac, dr.med. i Prof.dr.sc. Adriana Vince, dr.med.
  • Projekt i sve usluge kreirane su i pod supervizijom Voditelja Odsjeka za serološku dijagnostiku hepatitisa i HIV-a Zavoda za kliničku mikrobiologiju – Odsjeka za virusologiju pri klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

 

Studeni 2013. – predstavljeni prvi rezultati rada CheckPoint centra Zagreb na stručnom simpoziju u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, povodom Svjetskog dana AIDS-a u organizaciji Prof.dr.sc. Josipa Begovca, dr.med.

 

Studeni 2013. – CheckPoint Zagreb kao prvi izvaninstitucionalni centar za testiranje u Hrvatskoj na HIV i HCV uvršten u mrežu centara koje sudjeluju u Europskom tjednu testiranja na HIV među preko 600 organizacija diljem Europe.

 

Prosinac 2013. – održana prva tiskovna konferencija u Gradskom poglavarstvu Grada Zagreba gdje su predstavljeni prvi rezultati CheckPointa Zagreb kao iznimno uspješne i potrebne javnozdravstvene usluge za mlade i građane Zagreba i Hrvatske.

 

Svibanj 2014. – Rezultati rada CheckPoint centra Zagreb predstavljeni u stručnom biltenu za zdravstvene djelatnike udruge HUHIV koji se distribuira na preko 190 adresa zdravstvenih institucija i stručnjaka diljem Hrvatske.

 

Srpanj 2014. – CheckPoint Zagreb kao projekt pokrenut od strane Grada Zagreba u suradnji s udrugom HUHIV uvršten u prioritete Razvoja mreže usluga u zdravstvu Grada Zagreba u okviru Socijalnog plana Grada Zagreba 2014. – 2020. (sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi NN 157/13 koji propisuje obvezu socijalnog planiranja tijelima regionalne i lokalne samouprave; dokument daje prikaz dosadašnjih postignuća i resursa te postavlja ciljeve i prioritete u borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti u razdoblju od 2014. do 2020. godine; usklađen je s ciljevima socijalne politike koji su zadani na europskoj i nacionalnoj razini). Navedeni Plan donijela je Gradska skupština Grada Zagreba na 16. sjednici, 24. srpnja 2014. godine, na prijedlog Savjeta za socijalnu skrb.

 

Rujan 2014. – Lipanj 2015. – CheckPoint Zagreb – Regionalni centar izvrsnosti – temeljem uspješnosti izvaninstitucionalnog modela edukacije i testiranja te rezultata rada, proveden projekt edukacije 6 stručnih nevladinih organizacija iz područja HIV-a i virusnih hepatitisa iz 3 zemlje regije, pod pokroviteljstvom Gilead Sciences Europe Ltd.

 

Listopad 2014. – CheckPoint Zagreb rezultati predstavljeni na Hep/HIV Europskoj konferenciji u Barceloni (Prof.dr.sc. Josip Begovac, dr.med. i stručni djelatnici CheckPoint centra). CheckPoint Zagreb spada u sam vrh stručne organizacije, protokola i institucionalne supervizije, posebno u korištenju neinvazivne vrhunske tehnologije testiranja iz oralne tekućine kao najboljeg modela izuzetne uspješnosti i otvorenosti društvenoj zajednici. Grad Zagreb je u tome izdvojen i pohvaljen kao jedan od najboljih sustava zdravstvene brige, izvrsne sinergije institucionalnog zdravstvenog sustava i društvene zajednice te ulaganja u zdravlje svojih građana.

 

Listopad 2014. – CheckPoint Zagreb uvršten u Europsku mrežu izvaninstitucionalnih centara za testiranje na HIV u sklopu Europske radne skupine organizacija testiranja u društvenoj zajednici pod nazivom Izazovi i prilike za centre za testiranje u zajednici: Na putu prema mreži centara.

 

Studeni 2014. – predstavljeni rezultati rada CheckPoint centra Zagreb do studenog 2014. na stručnom simpoziju u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, povodom Svjetskog dana AIDS-a u organizaciji Prof.dr.sc. Josipa Begovca, dr.med.

 

Travanj 2015. – CheckPoint Zagreb projekt je u sklopu Gilead Sciences Europe Ltd. izabran je kao jedan od naglašenih i objavljenih primjera najbolje europske prakse u sklopu predanosti razvoju novih ideja koje proizvode i promoviraju najbolje prakse i pristupe brizi za pacijente kroz inovativne i proizvodne modele.

 

Svibanj 2015. – CheckPoint Zagreb sudjelovao je na radionici upisa projekta / programa u Registar vrednovanih programa s ciljem sistematičnog preispitivanja dokaza učinkovitosti nacionalno provedenih programa (unutar HMZG) te stvaranja preporuka i smjernica za unaprjeđenje politike i prakse javnozdravstvenog djelovanja lokalno i nacionalno. Razradom i objedinjavanjem instrumenata i vodiča za primjenu te formiranjem Registra omogućit će se razvoj i širenje kulture informativnog odlučivanja u planiranju budućih javnozdravstvenih intervencija.

 

Svibanj 2015. – Predstavljen rad i rezultati CheckPointa Zagreb na 7. Regionalnoj HIV/AIDS konferenciji u Sarajevu

 

Svibanj 2015. – Rezultati rada CheckPoint centra Zagreb predstavljeni u stručnom biltenu za zdravstvene djelatnike udruge HUHIV koji se distribuira na preko 190 adresa zdravstvenih institucija i stručnjaka diljem Hrvatske.

 

Lipanj 2015. – Izdana CheckPoint Zagreb stručna studija – Uvid u seksualna i rizična ponašanja u zajednici; temeljem uzorka od gotovo 3000 osoba kojima je pružena javnozdravstvena stručna usluga edukacije, savjetovanja, procjene rizika i testiranja na HIV/HCV.

 

Rujan 2015. – Izdan je informativni vodič o besplatnim uslugama zdravstvenih ustanova namijenjen mladima: Vodič za mlade, koji su izradili Grad Zagreb i Savjet mladih Grada Zagreba. U ovom kratkom Vodiču sabrane su sve institucije u kojima se mogu dobiti stručni odgovori na svoja pitanja, savjete i pomoć vezanu za sve oblike zdravstvenih problema s kojima se mladi suočavaju, među kojima se nalazi i CheckPoint Zagreb.

 

Studeni 2015. – U Gradskoj upravi Grada Zagreba održana je konferencija za novinare povodom Svjetskog dana AIDS-a i na kojoj su stručnjaci iz CheckPoint-a i udruge HUHIV predstavili rad i rezultate projekta CheckPoint Zagreb. U suradnji sa Gradskim uredom za zdravstvo, HUHIV je gradonačelniku ovom prilikom uručio Zahvalnicu na financijskoj, programskoj i stručnoj podršci u implementaciji i provođenju projekta CheckPoint Zagreb.

 

Studeni 2015. – predstavljanje CheckPoint-a Zagreb u sklopu predstavljanja aktivnosti, inicijativa i tema vezanih uz zaštitu i promicanje zdravlja te psihosocijalnu skrb mladih na Smotri sveučilišta u Zagrebu u suradnji i pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Gradskog ureda za zdravstvo.

 

Studeni 2015. – predstavljeni rezultati istraživanja CheckPoint – Uvid u seksualna i rizična ponašanja u zajednici, na stručnom simpoziju u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, povodom Svjetskog dana AIDS-a u organizaciji Prof.dr.sc. Josipa Begovca, dr.med.

 

 

CheckPoint Zagreb projekt podržavaju:

Grad Zagreb

Ministarstvo Zdravlja

Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević

Hrvatski crveni križ

Glaxo Smith Kline

Abbvie d.o.o.

Medicopharmacia d.o.o.

Gilead Sciences Europe Ltd.

Sastanak centara za anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV

Posted by on 15. prosinca 2016. in CheckPoint, POZITIVNE VIBRACIJE | 0 comments

Sastanak centara za anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo je 9. prosinca 2016. godine održan godišnji sastanak svih predstavnika centara za anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV zavoda za javno zdravstvo i suradničkih organizacija civilnog društva. Sastanku je prisustvovalo ukupno 26 sudionika iz županijskih zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske, Dubrovačko-neretvanske, Osječko-baranjske, Šibensko-kninske i Zadarske županije, nastavnih zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske, Splitsko-dalmatinske županije i „Dr. Andrija...

read more

HUHIV i CheckPoint zajedno s Gradom Zagrebom na Smotri Sveučilišta u Zagrebu 2016.

Posted by on 20. studenoga 2016. in CheckPoint, POZITIVNE VIBRACIJE | 0 comments

HUHIV i CheckPoint zajedno s Gradom Zagrebom na Smotri Sveučilišta u Zagrebu 2016.

Smotra Sveučilišta u Zagrebu održava se već dvadeset prvu godinu zaredom. Ovogodišnja Smotra održana je od 17. do 19. studenoga 2016. u prostorima Studentskog centra (Savska 25). Smotra Sveučilišta u Zagrebu organizirana je za učenike završnih razreda srednjih škola, studente i ostale zainteresirane s ciljem pravodobnog obavješćivanja o studijskim programima, dostignućima u pojedinim područjima, opremljenosti pojedinih fakulteta, nastavnim planovima, preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim studijima,...

read more

Sudjelujemo u Europskom tjednu održivog razvoja 2016.

Posted by on 24. svibnja 2016. in CheckPoint, POZITIVNE VIBRACIJE, PROJEKTI | 0 comments

Sudjelujemo u Europskom tjednu održivog razvoja 2016.

Europski tjedan održivog razvoja (ETOR) održava se svake godine od 30. svibnja – 5. lipnja. Obilježava se diljem Europe s ciljem poticanja i bolje vidljivosti aktivnosti, projekata i događanja koja promiču održivi razvoj. Ovogodišnji ETOR posvećen je Globalnim ciljevima održivog razvoja. HUHIV se aktivno uključuje i svojim aktivnostima doprinosi vidljivosti Hrvatske na ovoj zajedničkoj platformi. Nedavno usvojen Program za održivi razvoj 2030. i njegovih 17 ciljeva održivog razvoja ističe ključne probleme koji...

read more

Održan stručni simpozij u povodu dana AIDS-a

Posted by on 4. prosinca 2015. in CheckPoint, POZITIVNE VIBRACIJE | 0 comments

Održan stručni simpozij u povodu dana AIDS-a

U petak, 27. studenog 2015. u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ održan je simpozij povodom Svjetskog dana AIDS-a koji se službeno obilježava 1. prosinca. Simpozij su organizirali Referentni centar za dijagnostiku i liječenje zaraze HIV-om Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske, Klinika za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, Hrvatsko društvo za infektivne bolesti HLZ-a i Hrvatsko društvo za putničku, tropsku i migracijsku medicinu HLZ-a. Punu dvoranu u kojoj se tražilo mjesto više...

read more

Ususret Svjetskom danu AIDS-a – Konferencija za novinare

Posted by on 26. studenoga 2015. in CheckPoint, POZITIVNE VIBRACIJE | 0 comments

Ususret Svjetskom danu AIDS-a – Konferencija za novinare

U Gradskoj upravi Grada Zagreba održana je konferencija za novinare na kojoj su najavljeni projekti i aktivnosti u povodu obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a. Govoreći o važnosti prevencije i senzibiliziranja javnosti o ovoj bolesti, gradonačelnik Milan Bandić izdvojio je i probleme stigmatizacije i diskriminacije oboljelih. Gradonačelniku je ovom prilikom uručena Zahvalnica na financijskoj, programskoj i stručnoj podršci u implementaciji i provođenju projekta CheckPoint Zagreb – centra za dobrovoljno, anonimno, besplatno i...

read more

HUHIV i CheckPoint zajedno s Gradom Zagrebom na Smotri Sveučilišta u Zagrebu 2015.

Posted by on 17. studenoga 2015. in CheckPoint, POZITIVNE VIBRACIJE | 0 comments

HUHIV i CheckPoint zajedno s Gradom Zagrebom na Smotri Sveučilišta u Zagrebu 2015.

Smotra Sveučilišta u Zagrebu održava se već dvadesetu godinu zaredom. Ovogodišnja Smotra održana je od 12. do 14. studenoga 2015. u prostorima Studentskog centra (Savska 25). Sveučilište u Zagrebu i ove je godine već tradicionalno organiziralo Smotru Sveučilišta u Zagrebu kako bi se učenici završnih razreda srednjih škola, studenti i svi zainteresirani informirali o studijskim programima i upisnim uvjetima, studentskome životu i uvjetima smještaja tijekom studiranja u Zagrebu, opremljenosti pojedinih fakulteta te o brojnim...

read more

CheckPoint Zagreb Studija: Uvid u seksualna i rizična ponašanja u zajednici

Posted by on 16. studenoga 2015. in CheckPoint, POZITIVNE VIBRACIJE, PROJEKTI | 0 comments

CheckPoint Zagreb Studija: Uvid u seksualna i rizična ponašanja u zajednici

Prema novoobjavljenoj studiji CheckPoint Zagreb studija – uvid u seksualna i rizična ponašanja u zajednici, 80.9% ispitanih osoba procjenjuje kako je u posljednjih 6 mjeseci bila višekratno izložena riziku od zaraze spolno i krvlju prenosivim infekcijama. Autori studije: Marija Berzati, mag.psih., Prof.dr.sc. Josip Begovac, dr.med. i drugi, iskusni su i renomirani stručnjaci u području interdisciplinarne skrbi i liječenja krvlju i spolno prenosivih infekcija. Istraživanje je provedeno na uzorku od 2779 korisnika koji su posjetili...

read more

Sedma regionalna HIV/AIDS konferencija u Sarajevu

Posted by on 15. lipnja 2015. in CheckPoint, POZITIVNE VIBRACIJE | 0 comments

Sedma regionalna HIV/AIDS konferencija u Sarajevu

U periodu od 28. – 29.05.2015.g. u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, održana je 7. regionalna HIV/AIDS konferencija u organizaciji Udruženja Partnerstvo za zdravlje u suradnji sa partnerima. Program Konferencije bio je usmjeren na postizanje veće uključenosti visokorizičnih – MARP populacija u sistem postojećih usluga, kao i razvijanje izlaznih strategija vezanih za prijelazni period koji Bosnu i Hercegovinu očekuje nakon najavljenog odlaska Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije, te prijelaz usluga u...

read more

CheckPoint Zagreb – Regionalni centar izvrsnosti

Posted by on 11. lipnja 2015. in CheckPoint, POZITIVNE VIBRACIJE, PROJEKTI | 0 comments

CheckPoint Zagreb – Regionalni centar izvrsnosti

U kolovozu 2014. HUHIV je unutar GOSHAPE programa (Gilead Online Supporting Health Action for Patient Empowerment) pokrenuo međunarodni projekt CheckPoint Zagreb – Regionalni centar izvrsnosti. Projekt se sastoji od 3 modula i trajao je do sredine 2015. U projekt je uključeno 6 nevladinih organizacija iz područja skrbi i prevencije HIV-a i virusnih hepatitisa, iz 3 zemlje: Bosna i Hercegovina (Asocijacija XY, Apoha), Crna Gora (NVO4Life, Crnogorska HIV fondacija) i Makedonija (Stronger Together, Hepar Centar Bitola). Također, uz vodstvo...

read more

Rezultati rada CheckPoint centra Zagreb

Posted by on 20. studenoga 2014. in CheckPoint, POZITIVNE VIBRACIJE, PROJEKTI | 0 comments

Rezultati rada CheckPoint centra Zagreb

HIV je bolest koja se najčešće prenosi spolnim putem. Pod najvećim rizikom su osobe koje imaju nezaštićene spolne odnose s više partnera nepoznatog HIV statusa. HIV se NE prenosi socijalnim kontaktom, rukovanjem, dodirom, slinom, znojem, poljupcem i sl. Testiranjem na HIV otkrivaju se antitijela koja tijelo stvara nakon kontakta s virusom. Infekcija HIV-om može imati simptome, ali se nekad oni ne moraju javiti godinama i osoba zaražena HIV-om može izgledati i osjećati se posve zdravo. Zato je testiranje na HIV jedini siguran način...

read more