Brzo HIV testiranje u zajedniciDođi sam, u paru s partnerom ili frendom ili u grupi ako ti je to ok i checkiraj se na HIV!


Gdje:  CheckPoint Zagreb

Adresa: Ulica kneza Domagoja 10, Zagreb (otvori kartu)

Redovno radno vrijeme centra za testiranje i savjetovanje: Ponedjeljak, Srijeda i Petak od 16:00 – 19:30 sati
Checkpoint radno vrijeme

Info telefon: 0800 448 767 (otvoren od ponedjeljka do petka od 9.00 – 17.00h)

Info e-mail: pitaj@huhiv.hr ili koristite “Pitaj me” tab desno


Saznaj svoj HIV status za 20 minuta testiranjem iz sline, anonimno i besplatno!

Testiranje na HIV i/ili hepatitis C omogućeno je brzim testovima iz sline koji prikazuju točan i pouzdan rezultat za 20 minuta (jednako pouzdano kao i vađenjem krvi testiranje iz sline omogućuje rezultat bez uboda).

Testiranje brzim i visoko pouzdanim testovima iz sline provodi se na način da liječnik uzme testni štapić s pamučnim vrhom, u par sekundi uzme bris oralne tekućine kod zubnog mesa i uroni štapić s uzorkom oralne tekućine u reagens. U roku od dvadesetak minuta, reagens će detektirati eventualnu pojavu HIV ili hepatitis C antitijela. Ukoliko postoji virus u organizmu, tijelo prirodno stvara antitijela (za testiranje na HIV i točan rezultat potrebno je čekati 3 mjeseca od moguće izloženosti virusu, tj. 6 mjeseci za hepatitis C). Detekcijom antitijela preliminarno se ukazuje na postojanje virusa u organizmu. Ukoliko antitijela ne postoje, test će pokazati da ste zdravi.

Testiranje je organizirano u prostorima i od strane udruge / društvene zajednice, dakle osoba i stručnjaka iz zajednice

Checkiraj se u CheckPointu Zagreb...

Opuštena, neformalna, neosuđujuća i friendly atmosfera gdje svatko može slobodno doći te se anonimno i povjerljivo savjetovati sa stručnjacima, pitati, testirati se, brzo dobiti svoj rezultat bez previše pitanja i svaku drugu pomoć i podršku koja je potrebna. Naravno na raspolaganju su i besplatni kondomi 🙂


Savjetovanje i testiranje je dobrovoljno, anonimno, povjerljivo i besplatno.

Anonimno podrazumijeva testiranje pod brojem ili šifrom.

Nisu potrebni nikakvi dokumenti, osobni podaci ili uputnica. Osim osobe koja je s Vama izvršila testiranje / savjetovanje, samo ćete Vi znati rezultat testiranja.


Usluga savjetovanja i testiranja na HIV i/ili hepatitis C organizirana je po sistemu slobodnog dolaska u radno vrijeme, bez najave ili uputnice.

Dočekat će Vas friendly osoblje udruge koje je ovdje zbog Vas i Vašeg zdravlja:

  1. Primit će Vas stručni savjetnik koji će Vam dati broj/šifru za testiranje
  2. Testiranje vrši liječnik s iskustvom u području HIV-a, hepatitisa, spolnog i reproduktivnog zdravlja te pružanju kompletne usluge savjetovanja i/ili daljnjeg upućivanja u sustav zdravstvene skrbi vezano uz Vaše fizičko i mentalno zdravlje
  3. Za 20-tak minuta, liječnik će Vam dati rezultat testiranja

Prije testiranja… neke stvari koje je dobro uzeti u obzir

Iznimno je važno da minimalno 30 minuta prije pristupanja testiranju: NE konzumirate hranu i piće (sokove, alkohol, kavu, žvakaće gume, bombone i sl.), te NE koristite proizvode oralne njege (paste i vodice za pranje zubi i sl.), kako bi rezultat testiranja “iz sline” bio pouzdan.

Trebam li se testirati i tko se može i treba testirati?

Testirati se ne treba svatko, ali se svatko treba educirati.

Sa našim stručnim savjetnicima možete povjerljivo popričati o svom spolnom zdravlju, dobiti točne informacije, savjete, upute i preporuke. Ukoliko ste i imali situaciju u kojoj ste se rizično izložili mogućnosti neke zaraze, to ne znači da ste se zarazili HIV-om ili hepatitisom. Neki rizični oblici ponašanja mogu više upućivati na potrebu za kontrolom drugih učestalih spolno prenosivih infekcija kao što su HPV, genitalni herpes, klamidija, gonoreja, ureaplazma, sifilis itd. koje ozbiljno mogu naštetiti Vašem zdravlju ukoliko se ne otkriju na vrijeme. U takvim situacijama, osim ili umjesto testiranja na HIV i/ili hepatitis C, preporučit će Vam se mjere zaštite i/ili testiranje na druge spolno prenosive infekcije koje se učestalije prenose.

Saznajte više


Ukoliko postoje pokazatelji koji ukazuju na značajniji rizik od zaraze HIV-om i/ili hepatitisom C, moći ćete se testirati.


U najveći rizik svrstava se nezaštićeni analni spolni odnos (najrizičniji receptivni) zbog najosjetljivije sluznice koja je podložnija mikro oštećenjima putem kojih se omogućuje prijenos virusa iz krvi ili spolne tekućine zaražene osobe u krv druge osobe. Kao puno rjeđi načini prijenosa slijede nezaštićeni (bez kondoma) vaginalni, zatim oralni spolni odnos; S više nepoznatih partnera, bez obzira na njihov spol i način spolnog odnosa (posebice s nepoznatim seksualnim partnerima – internet, javna kupatila i druga okupljališta te grupni spolni odnosi); Često prakticiranje seksualnih odnosa pod utjecajem alkohola ili droga; Spolni odnosi s osobom koja je (bivši) ovisnik o drogama; Imate ili ste imali neku spolnu bolest kao što je genitalni herpes, klamidija, gonoreja, sifilis, trihomonas…; Spolni odnosi s osobom koja bi mogla odgovoriti „DA“ na bilo koju od navedenih tvrdnji; Nikada se niste testirali ili se jako dugo niste testirali na HIV nakon bilo koje od navedenih tvrdnji.


Znanjem protiv predrasuda! Važno je naglasiti da se HIV i hepatitis ne prenosi uobičajenim socijalnim kontaktom: ljubljenjem, grljenjem, rukovanjem, prijateljstvom, razgovorom, dijeljenjem obroka i iste šalice, radom u istom uredu, uporabom istog toaleta, kupanjem u bazenu, tuširanjem, kašljanjem, kihanjem…

Što trebam znati o HIV-u i hepatitisu?

Prije svega potrebno je znati kako se HIV i hepatitis C najčešće prenose.

HIV se prenosi s čovjeka na čovjeka, najčešće putem nezaštićenog spolnog odnosa kada dođe do oštećenja sluznice ili tkiva i dodira s krvlju ili spolnim tekućinama zaražene osobe. Da bi se virus sa zaražene osobe prenio na drugu osobu mora ući u njen krvotok. Drugi način prijenosa ne postoji. ( više o načinima prijenosa HIV-a ). Najugroženija skupina u Hrvatskoj su muškarci koji prakticiraju nezaštićeni seks s osobama istog ili oba spola. U značajno manjem obimu, u ugroženu skupinu spadaju i ostali muškarci i žene s rizičnim faktorima kao što su nezaštićeni spolni odnosi s većim broj spolnih partnera nepoznatog statusa, samoprocijenjeni promiskuitet ili promiskuitet seksualnog partnera (posebice ukoliko se radi o biseksualnom partneru).


Hepatitis C (HCV) najčešće se prenosi intravenoznim putem, kod intravenoznih korisnika droga koji međusobne dijele igle i drugi pribor za korištenje droga ( više o načinima prijenosa virusnih hepatitisa ). Do doticaja s krvi putem zaraženih predmeta dolazi i u slučaju tetovaža i piercinga u nesterilnim uvjetima, ali i korištenjem tuđih (zaraženih) britvica, četkica za zube i drugog pribora za osobnu higijenu, što također spada u visokorizične slučajeve moguće infekcije virusom hepatitisa C. Teoretski je moguće zaraziti se i putem nezaštićenog seksualnog odnosa, no rizik zaraze hepatitisom C seksualnim putem je mali i događa se najčešće kod osoba koji upražnjavaju seksualne aktivnosti povezane s povredama i krvarenjima. Za razliku od hepatitisa C, hepatitis B se značajno češće prenosi nezaštićenim spolnim odnosom.

Zašto je važno testirati se na HIV i/ili hepatitis C

Ukoliko ste imali bar jedan slučaj moguće rizične izloženosti virusu, ne znači da ste se zarazili HIV-om ili hepatitisom...

no provjeriti, razgovarati sa stručnjakom i biti sigurni iznimno je važno za Vaše zdravlje.

HIV i hepatitis su kronične bolesti koje dugi niz godina nemaju gotovo nikakve simptome pa ni posljedice za Vaše zdravlje – još! Značajno pogoršanje Vašeg zdravlja uslijed infekcije u prosjeku se javlja tek nakon 5 do 7 godina ako za infekciju niste znali i niste započeli s liječenjem. Tada se drastično smanjuju šanse za uspješnim liječenjem jer je Vaš organizam tijekom vremena ne-liječenja bio nekontrolirano pod utjecajem virusa. Osim vlastitog ugroženog zdravlja, tijekom vremena neznanja značajno se povećava i mogućnost nesvjesnog širenja infekcije na druge ljude.


Naglašavamo, HIV i hepatitis C spadaju pod kronične bolesti koje se danas vrlo uspješno liječe. Uspješnost liječenja, naravno, ovisi o što ranijoj dijagnozi i kvalitetno započetom tretmanu. Ranim otkrivanjem i pridržavanjem uputa liječenja više nema govora o smrtnosti. Danas je HIV bolest s kojom se normalno i zdravo živi gotovo puni životni vijek, a hepatitis C je moguće izliječiti. S danas dostupnim modernim i novim tehnologijama liječenja, jedino žaljenje koje si možete pripisati je što se niste testirali na vrijeme i što niste započeli s terapijom ranije.


Više o rizičnim ponašanjima i načinima prijenosa nezaštićenim spolnim odnosom

Više o rizičnim ponašanjima i načinima prijenosa konzumiranjem droga i alkohola

Načini prijenosa HIV-a

O HIV i hepatitis C testiranju brzim testovima iz oralne tekućine (sline)

Možda ste čuli da se ovakvo testiranje naziva ´HIV test´ ali se u stvari radi o testiranju na HIV protutijela...

Isto se odnosi i na testiranje na hepatitis C. Protutijela nastaju u organizmu kao rezultat infekcije HIV-om ili hepatitisom, i njihovom detekcijom utvrđuje se eventualno postojanje virusa u organizmu.

Od 2008. visoko pouzdani brzi testovi na HIV i HCV iz oralne tekućine dostupni su zdravstvenim radnicima brojnih zemalja Europske unije koji provode testiranja na HIV i HCV, a u Hrvatskoj su dostupni zdravstvenim radnicima u brojnim zdravstvenim institucijama od lipnja 2009. Ovu vrhunsku tehnologiju karakterizira visoka specifičnost i osjetljivost u otkrivanju antitijela HIV-a i hepatitisa C i to neinvazivnim putem tj. iz uzorka oralne tekućine s rezultatom nakon 20 minuta.

Iz ovih razloga i prema preporuci vodećih zdravstvenih stručnjaka u Hrvatskoj, svi stručni protokoli rada CheckPoint centra Zagreb kreirani su sukladno ovoj dijagnostičkoj tehnologiji s ciljem ranog otkrivanja ovih bolesti te pristupanju što bržem liječenju.

Više informacija o testovima možete pročitati OVDJE .

Budući da testiranje na HIV i hepatitis C podrazumijeva detekciju protutijela, a ne stvarnog virusa, nužno je čekati da se ta protutijela razviju u Vašem tijelu od trenutka eventualne rizične situacije tj. izloženosti virusu. Protutijela se razvijaju u prosjeku do 3 mjeseca od infekcije i testiranje unutar tog vremena se ne preporuča. Dakle, za testiranje i točan rezultat potrebno je čekati do 3 mjeseca od moguće izloženosti virusu. To vremensko razdoblje uobičajeno se naziva “window period”.

Također, iznimno je važno da minimalno 30 minuta prije pristupanja testiranju: NE konzumirate hranu i piće (sokove, alkohol, kavu, žvakaće gume, bombone i sl.), te NE koristite proizvode oralne njege (paste i vodice za pranje zubi i sl.). Zbog visoke osjetljivosti testova, ovo je iznimno važno kako uzorak oralne tekućine ne bi bio kontaminiran što može dovesti do nepouzdanog rezultata testiranja.

HUHIV – Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa