CENTAR ZA ZDRAVLJE MLADIH
SAVJETOVALIŠTE ZA ZAŠTITU SPOLNOG I REPRODUKTIVNOG ZDRAVLJA

Adresa: Heinzelova 62a, Zagreb (pored Pet centra u Heinzelovoj)

Besplatno, bez naručivanja, bez uputnice, stručno i povjerljivo pružamo:

Besplatno savjetovalište i podršku u zaštiti spolnog i reproduktivnog zdravlja

Besplatno, brzo, povjerljivo i pouzdano testiranje na HIV, hepatitis C, sifilis, klamidiju i gonoreju

Psihosocijalnu podršku i povezivanje sa sustavom skrbi i liječenja

UTORKOM I ČETVRTKOM od 10:00 – 14:00 sati

NAŠE USLUGE

Savjetovanje provodimo u svrhu edukacije i procjene rizika kako bismo Vam osigurali što kvalitetnije stručne preporuke i što lakše Vam pomogli.

Razgovor u povjerljivom i opuštenom okruženju, poštovanje i neosuđujući odnos prema osobi važni su za dobivanje temeljite slike povijesti rizičnih spolnih ponašanja i davanje najboljih mogućih preporuka za prevenciju i očuvanje zdravlja za svakog pojedinačnog korisnika. Sustav prevencije našeg savjetovališta nastoji osigurati da se svim osobama omogući odgovarajuća skrb, bez obzira na individualne okolnosti (npr. sposobnost plaćanja, državljanstvo ili migracijski status, jezik kojim govori ili određene seksualne navike).

Nakon povjerljivog razgovora o povijesti rizičnih spolnih ponašanja, orijentirani smo na poticanje smanjenja rizika pružajući stručno savjetovanje i edukaciju s ciljem prevencije i očuvanja zdravlja. Prevencija savjetovanjem najučinkovitija je metoda ako se pruža s poštovanjem i na neosuđujući način koji odgovara kulturi, jeziku, spolu, spolnoj orijentaciji, dobi i razvojnom stupnju korisnika. Prevenciju savjetovanjem o SPB i HIV-u u našem Savjetovalištu činimo dostupnom svim spolno aktivnim adolescentima i odraslima koji su iz bilokojeg razloga zabrinuti za svoje spolno i reproduktivno zdravlje, dobili su dijagnozu SPB, imali su SPB ili sumnjaju da bi mogli imati SPB.

S našim stručnim savjetnicima možete povjerljivo razgovarati o Vašem spolnom i reproduktivnom zdravlju, dobiti provjerene informacije, savjete, upute i preporuke. Ukoliko ste i imali situaciju u kojoj ste se izložili mogućnosti neke zaraze, to ne znači da ste se nužno zarazili. Neki oblici ponašanja trebaju objektivan i stručan pogled savjetnika kako bi Vam se pružila individualna i stručna edukacija, savjetovanje i preporuke za očuvanje zdravlja. Neki rizični oblici ponašanja mogu upućivati na potrebu za kontrolom nekih učestalih spolno prenosivih infekcija kao što su HPV, genitalni herpes, klamidija, gonoreja, ureaplazma, sifilis itd. koje mogu ozbiljno naštetiti Vašem spolnom i reproduktivnom zdravlju ukoliko ih ne otkrijete na vrijeme. U takvim situacijama, preporučit će Vam se mjere zaštite i/ili testiranje.

BRZO TESTIRANJE NA HIV

Brzi test kojim testiramo daje pouzdan rezultat za 20 minuta.*

Skupljamo uzorak oralne tekućine (sline) pamučnim štapićem. Uzorak se uranja u malu epruvetu s reagensom za ispitivanje. Uređaj će tražiti antitijela za HIV, a rezultat ispitivanja može biti nereaktivan (nisu pronađena antitijela na HIV) ili reaktivan (pronađena su antitijela na HIV).

Oni koji imaju reaktivni test na HIV smatraju se preliminarno pozitivnima na infekciju HIV-om ali za potvrdu trebaju izvršiti potvrdno testiranje.

Potvrdno testiranje provodi se u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu, a upute za  naručivanje dobivate od liječnika.

* ukoliko se uz HIV preporuči testiranje i na sifilis, koristiti ćemo brzi test iz kapljice krvi (navedeno u SIFILIS I HIV TESTIRANJU)

BRZO TESTIRANJE NA HEPATITIS C (HCV)

Brzi test kojim testiramo daje pouzdan rezultat za 20-30 minuta.

Skupljamo uzorak oralne tekućine (sline) pamučnim štapićem. Uzorak se uranja u malu epruvetu s reagensom za ispitivanje. Uređaj će tražiti antitijela za HCV, a rezultat ispitivanja može biti nereaktivan (nisu pronađena antitijela na HCV) ili reaktivan (pronađena su antitijela na HCV).

Oni koji imaju reaktivni test na HCV smatraju se preliminarno pozitivnima na infekciju HCV-om ali za potvrdu trebaju izvršiti potvrdno testiranje.

Potvrdno testiranje provodi se u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu ili lokalnim bolnicama u drugim gradovima, a upute za dobivanje uputnice i naručivanje dobivate od liječnika.

BRZO TESTIRANJE NA SIFILIS I HIV (MULTIPLEX)

Brzi test kojim testiramo daje pouzdan rezultat za 1 minutu.

Skupljamo malu kap krvi iz bezbolnog uboda lancetom na vrhu prsta. Kapljica krvi prenosi se u malu pipetu i ubacuje u testni uređaj. Uređaj će tražiti antitijela za SIFILIS i HIV-1/HIV-2  i rezultat ispitivanja može biti nereaktivan (nisu pronađena antitijela na HIV i/ili sifilis) ili reaktivan (pronađena su antitijela na HIV i/ili sifilis).

Oni koji imaju reaktivni test na protutijela na SIFILIS i/ili HIV-1/HIV-2 smatraju se preliminarno pozitivnima na infekciju ali za potvrdu rezultata trebaju izvršiti potvrdno testiranje.

Uputu za potvrđujući test dobivate od liječnika.

BRZO TESTIRANJE NA KLAMIDIJU I GONOREJU (MULTIPLEX)

Testiranje na klamidiju i gonoreju obuhvaća uzimanje uzoraka prvog mlaza urina i/ili brisa grla i/ili brisa rektuma.

Testiranje na klamidiju i gonoreju namijenjeno je osobama koje su imale, imaju ili misle da bi mogli imati neku spolno prenosivu bolest ili naprosto žele provjeriti da li su pod rizikom od takve bolesti.

Odluku o vrsti uzorka koji/koje je potrebno uzeti donosi stručnjak prilikom procjene rizika i/ili liječnik. Uzorak se uzima se na licu mjesta samo-uzimanjem (uzorak urina i bris rektuma) ili od strane liječnika (bris grla i rektuma). Prikupljeni uzorci se šalju u laboratorij na molekularno testiranje.

Rezultati testiranja mogu se čekati oko 2 tjedna zbog velikog broja uzoraka koji se obrađuju u laboratoriju klinike. Nakon obrade, obavijest o gotovom rezultatu testiranja dobiti ćete e-mailom.

Rezultat testiranja može biti pozitivan (pronađeni su uzročnici infekcije), negativan (nisu pronađeni uzročnici infekcije) ili nevažeći odnosno nema rezultata (ukoliko prikupljeni uzorci ne mogu biti obrađeni ili ne zadovoljavaju uvjete za interpretaciju rezultata)

Svi rezultati ovakvog testiranja su konačni jer se radi o molekularnoj dijagnostici odnosno nije potrebno potvrdno testiranje.

Uputu za zaštitu zdravlja i liječenje (u slučaju pozitivnog rezultata) dobivate od liječnika.

Kad razgovaramo o temama spolnosti, spolnog zdravlja i reprodukcije, zadiremo u vrlo intimna područja nečijeg života. Razgovaramo o temama koje su vrlo osobne i o kojima se vrlo često  izbjegava govoriti. Otvorenim pričanjem o ovim temama želimo pružiti informacije, podršku i pomoć svakome tko je zabrinut za svoje spolno zdravlje.

Korisnicima pružamo psihoedukaciju koja uključuje prenošenje provjerenih i stručnih informacija uz poštivanje svakog korisnika i njegovog iskustva. Edukacijom i podržavajućim motivacijskim razgovorom nastojimo prenijeti informacije i preporuke važne za prevenciju i očuvanje zdravlja te potaknuti smanjenje rizika prilagođene svakom korisniku i situaciji s kojom nam se obraća, neovisno o  kulturi, jeziku, spolu, spolnoj orijentaciji ili dobi korisnika.

Cilj naših aktivnosti je olakšati suočavanje i prilagodbu na bolest te poboljšati kvalitetu života osoba koje žive s krvlju i spolno prenosivim infekcijama, osoba koje su na liječenju, ozdravljenih te njima bliskih osoba kao i onih koji su zabrinuti zbog neke rizične situacije i moguće infekcije. Psihološkom i psihosocijalnom podrškom djelujemo u smjeru smanjenja utjecaja velike količine stresa i šoka koja često zahvaća oboljele i njihove bližnje kroz individualne i grupne susrete u prostorima Centra za psihosocijalnu podršku, putem telefona ili on-line – VIŠE INFORMACIJA OVDJE

Razgovor s psihologom i/ili socijalnim radnikom može Vam biti podrška:

  • – u nošenju s različitim fazama bolesti i liječenja
  • – u nošenju s različitim emocijama (šok, strah, ljutnja, neizvjesnost…)
  • – u olakšavanju prilagodbe na bolest
  • – pri donošenju odluke kome reći
  • – u pitanjima vezanima za smanjenje rizika prijenosa
  • – u pripremama za počinjanje terapije i druge zahvate
  • – kod problema u bliskim odnosima
  • – pri pružanju podrške oboljelom članu obitelji
  • – u rješavanju problema vezanih uz zdravstveno osiguranje ili ostvarivanje različitih prava

Pregled ostalih spolno prenosivih infekcija koje NE nudimo u CheckPoint centru može se obaviti u različitim službama / centrima Hrvatskog zdravstvenog sustava koji nudi niz zdravstvenih usluga koje pokrivaju različite potrebe povezane sa spolnim zdravljem.

Za testiranje je najčešće potrebna uputnica liječnika opće medicine.

Ovisno o vrsti rizične izloženosti, stručnoj preporuci i vrsti SPI, testiranje može obuhvaćati uzimanje oralnog, rektalnog i/ili urinarnog brisa, prvog mlaza urina ili vensko vađenje krvi.

Kako bi se olakšalo povezivanje korisnika sa spomenutim uslugama kao i međusobno povezivanje samih pružatelja usluga, razvili smo Tražilicu zdravstvenih usluga kao jedinstven izvor informacija o uslugama povezanima sa zaštitom spolnog i reproduktivnog zdravlja te srodnim uslugama u području očuvanja zdravlja u Hrvatskoj.

U Tražilici možete brzo i jednostavno pronaći Centre za savjetovanje i testiranje na HIV, hepatitise i ostale spolno prenosive bolesti – centre u društvenoj zajednici te institucionalne klinike i zavode.

PROCES PRUŽANJA USLUGA

Usluge besplatnog, povjerljivog i stručnog savjetovanja i testiranja dostupne su UTORKOM i ČETVRTKOM od 10:00 – 14:00 sati.

Nije potrebno naručivanje. Slobodno dođite u Centar za zdravlje mladih, savjetovalište za zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja nalazi se odmah u prizemlju.

Adresa Centra za zdravlje mladih: Heinzelova 62a, 10000 Zagreb (pored Pet centra u Heinzelovoj).

Sve informacije i upute možete dobiti na telefon 0916333773 ili putem email-a pitaj@huhiv.hr.

Radno vrijeme usluga savjetovanja i testiranja je:

  • UTORAK I ČETVRTAK od 10:00 – 14:00

Upiti izvan radnog vremena  telefona ili centra za testiranje: upite nam možete postaviti putem mobilnih aplikacija Spolno zdravlje, Sve o hepatitisu ili ovdje.

Centar djeluje u sklopu rada Centra za zdravlje mladih Grada Zagreba u organizaciji udruge HUHIV, izvan formalnih zdravstvenih institucija, u potpunosti prijateljski i usmjeren na društvenu zajednicu. Naše usluge usmjerene su na podršku u prijateljskom i neosuđujućem okruženju s ciljem pomoći u prepoznavanju rizika od HIV-a, hepatitisa i drugih spolno prenosivih infekcija.

Pridržavajte se Uputa za korisnike. Izvršite provjeru svog zdravlja – obavezno pročitajte ove UPUTE. Dođite bez pratnje i poštujte socijalnu distancu. Nosite masku, beskontaktno ćemo Vam izmjeriti temperaturu i minimalno 30 minuta prije dolaska (ako ćete biti testirani iz sline) nemojte ništa jesti, piti, prati zube i sl. Izvršit ćemo mjere higijene i zaštite i ako je sve u redu odmah idete na testiranje.

Testiranju prethodi savjetovanje u svrhu procjene rizika i najbolje preporuke za zaštitu zdravlja. Savjetovanje je povjerljivo i pruža ga stručni psiholog. Ukoliko je preporučeno, testiranje se provodi odmah nakon savjetovanja i traje vrlo kratko. Nakon testiranja, NE zadržavajte se u prostoru niti ispred, slobodno možete otići. Nakon očitanja testa, na e-mail ćete dobiti pristup rezultatima Vašeg testiranja. Za konzultacije i post-savjetovanje te razgovor sa psihologom i sve ostale informacije nazovite nas na 0916333773 ili nam se javite putem e-mail podrške na pitaj@huhiv.hr.

VAŽNE INFORMACIJE, UPUTE, ČESTA PITANJA I ODGOVORI

Testirati se ne treba svatko, ali se svatko treba educirati.

Sa našim stručnim savjetnicima možete povjerljivo popričati o svom spolnom i reproduktivnom zdravlju, dobiti točne informacije, savjete, upute i preporuke.

Ukoliko ste i imali situaciju u kojoj ste se rizično izložili mogućnosti neke zaraze, to ne znači da ste se zarazili HIV-om ili hepatitisom. Neki rizični oblici ponašanja mogu više upućivati na potrebu za kontrolom drugih učestalih spolno prenosivih infekcija kao što su HPV, genitalni herpes, klamidija, gonoreja, ureaplazma, sifilis itd. koje ozbiljno mogu naštetiti Vašem spolnom i reproduktivnom zdravlju ukoliko se ne otkriju na vrijeme. U takvim situacijama, umjesto testiranja na HIV i/ili hepatitis C, preporučit će Vam se mjere zaštite i/ili testiranje na druge spolno prenosive infekcije koje se učestalije prenose.

Saznajte više

Ukoliko postoje pokazatelji koji ukazuju na visok rizik od zaraze spolno prenosivim infekcijama, moći ćete se testirati.

HIV se prenosi s čovjeka na čovjeka, najčešće putem nezaštićenog spolnog odnosa kada dođe do oštećenja sluznice ili tkiva i dodira s krvlju ili spolnim tekućinama zaražene osobe. Da bi se virus sa zaražene osobe prenio na drugu osobu mora ući u njen krvotok. Drugi način prijenosa ne postoji.

U najveći rizik svrstava se nezaštićeni (bez kondoma) receptivni analni spolni odnos zbog najosjetljivije sluznice koja je podložnija mikro oštećenjima putem kojih se omogućuje prijenos virusa iz krvi ili spolne tekućine zaražene osobe u krv druge osobe, naravno pod uvjetom da je osoba u insertivnoj ulozi zaražena virusom.

Kao puno rjeđi načini prijenosa slijede nezaštićeni (bez kondoma) vaginalni, zatim oralni spolni odnos; nezaštićeni spolni odnosi s više nepoznatih partnera, bez obzira na njihov spol i način spolnog odnosa (posebice s nepoznatim seksualnim partnerima – internet, javna kupatila i druga okupljališta te grupni spolni odnosi); često prakticiranje seksualnih odnosa pod utjecajem alkohola ili droga; spolni odnosi s osobom koja je (bivši) ovisnik o drogama; spolni odnosi uz prisustvo neke druge spolno prenosive bolesti kao što je genitalni herpes, klamidija, gonoreja, sifilis…

Znanjem protiv predrasuda! Važno je naglasiti da se HIV i hepatitis ne prenosi uobičajenim socijalnim kontaktom: ljubljenjem, grljenjem, rukovanjem, prijateljstvom, razgovorom, dijeljenjem obroka i iste šalice, radom u istom uredu, uporabom istog toaleta, kupanjem u bazenu, tuširanjem, kašljanjem, kihanjem…

Hepatitis C (HCV) najčešće se prenosi intravenoznim putem, kod intravenoznih korisnika droga koji međusobne dijele igle i drugi pribor za korištenje droga.

Do doticaja s krvi putem zaraženih predmeta dolazi i u slučaju tetovaža i piercinga u nesterilnim uvjetima, ali i korištenjem tuđih (zaraženih) britvica, četkica za zube i drugog pribora za osobnu higijenu, što također spada u visokorizične slučajeve moguće infekcije virusom hepatitisa C.

Teoretski je moguće zaraziti se i putem nezaštićenog seksualnog odnosa, no rizik zaraze hepatitisom C seksualnim putem je mali i događa se najčešće kod osoba koji upražnjavaju seksualne aktivnosti povezane s povredama i krvarenjima.

Za razliku od hepatitisa C, hepatitis B se značajno češće prenosi nezaštićenim spolnim odnosom.

Više o virusnim hepatitisima

Ukoliko ste imali bar jedan slučaj moguće rizičnie izloženosti virusu, ne znači da ste se zarazili HIV-om ili hepatitisom…

no provjeriti, razgovarati sa stručnjakom i biti sigurni iznimno je važno za vaše zdravlje.

HIV i hepatitis su kronične bolesti koje dugi niz godina nemaju gotovo nikakve simptome pa ni posljedice za vaše zdravlje – još! Značajno pogoršanje vašeg zdravlja uslijed infekcije u prosjeku se javlja tek nakon 5 do 7 godina ako za infekciju niste znali i niste započeli s liječenjem. Tada se drastično smanjuju šanse za uspješnim liječenjem jer je vaš organizam tijekom vremena ne-liječenja bio nekontrolirano pod utjecajem virusa. Osim vlastitog ugroženog zdravlja, tijekom vremena neznanja značajno se povećava i mogućnost nesvjesnog širenja infekcije na druge ljude.

Naglašavamo, HIV i hepatitis C spadaju pod kronične bolesti koje se danas vrlo uspješno liječe. Uspješnost liječenja, naravno, ovisi o što ranijoj dijagnozi i kvalitetno započetom tretmanu. Ranim otkrivanjem i pridržavanjem uputa liječenja više nema govora o smrtnosti.

Danas je HIV kronična bolest s kojom se normalno i zdravo živi puni očekivani životni vijek i postiže potpuna nezaraznost čak i u slučajevima standardnih načina prijenosa poput spolnog odnosa, a hepatitis C je moguće u potpunosti izliječiti.

S danas dostupnim modernim i novim tehnologijama liječenja, jedino žaljenje koje si možete pripisati je što se niste testirali na vrijeme i što niste započeli s terapijom ranije.

Iznimno je važno da minimalno 30 minuta prije pristupanja testiranju iz sline: NE konzumirate hranu i piće (sokove, alkohol, kavu, žvakaće gume, bombone i sl.), te NE koristite proizvode oralne njege (paste i vodice za pranje zubi i sl.), kako bi rezultat testiranja “iz sline” bio pouzdan.

Za testiranje nije potrebna liječnička uputnica.

Moguće je obaviti brzo testiranje na HIV, hepatitis C i sifilis te uzimanje uzoraka za laboratorijsko testiranje na klamidiju i gonoreju.

Kako biste saznali gdje još možete obaviti testiranja i na kojim mjestima, koristite Tražilicu zdravstvenih usluga koju možete pronaći u mobilnoj aplikaciji Spolno zdravlje, a dostupna je i na linku https://spolnozdravlje.hr/trazilica/pretrazi

Barem pola sata prije testiranja nemojte ništa jesti, piti, prati zube, koristiti tekućinu za ispiranje usta niti žvakati žvaku. To je važno kako bi uzorak oralne tekućine bio očuvan i dao pouzdani rezultat.

Testiranje, kao i sve ostale usluge su u potpunosti besplatne.

Ne. Savjetovanje i testiranje dostupno je UTORKOM I ČETVRTKOM od 10:00 – 14:00. Slobodno dođite u radno vrijeme.

Rezultat testiranja izuzetno je pouzdan (do 99,99%). Pošto je riječ o brzim testovima na protutijela koje organizam proizvodi uslijed eventualnog postojanja infekcije, pouzdanost ovisi i o nekoliko faktora među kojima je najvažniji i tzv. “window pwriod” odnosno minimalno vrijeme koje je potrebno proći do razvoja protutijela ako je infekcija prisutna. Najčešće je to period od 12 tjedana unutar kojega se testiranje ne preporučuje. Dakle važno je znati da testiranje ima smisla ako je prošlo barem tri mjeseca od posljednjeg rizičnog odnosa ili rizične izloženosti infekciji, jer u protivnom rezultat testiranja može biti lažno negativan. Također, vrlo rijetko, rezultat može biti i lažno pozitivan, uslijed stanja organizma, prisustva raznih medikamenata i sl.

Također, postoji nekoliko stvari na koje je važno pripaziti kako bi testiranje održalo svoju visoku pouzdanost – važno je da barem pola sata prije testiranja ništa ne jedete, pijete, ne perete zube, ne koristite tekućinu za ispiranje usta niti žvačete žvaku, ukoliko se testiranje vrši iz oralne tekućine (sline). To je važno kako bi uzorak oralne tekućine bio očuvan i dao pouzdani rezultat. 

Prije testiranja nužno je pred-savjetovanje s jednim od naših savjetnika, stručnim u području spolnog zdravlja. Cilj pred-savjetovanja je prepoznati koji je stvarni razlog Vaše zabrinutosti, Vaše potrebe, razine stvarnog rizika od određenih infekcija i donošenje ispravne i Vama prilagođene preporuke uz edukaciju i podršku očuvanju zdravlja.
 
U slučaju preporuke stručnjaka za testiranje na infekcije koje je moguće testirati moći ćete pristupiti testiranju. Također je važno pripaziti da je posljednji rizični odnos ili izlaganje zarazi bio barem tri mjeseca prije dana testiranja, jer u protivnom može dati lažno negativni rezultat. Slobodno dođite kako bi povjerljivo razgovarali sa savjetnikom o ovim temama o kojima je važno razgovarati i dobiti kvalitetne savjete i smjernice koje uključuju i ostale zdravstvene usluge.
 
Važno je da ne pretpostavljate sami da ste bili u situaciji niske ili visoke izloženosti rizicima zaraze. Najbolje je tu procjenu prepustiti osobi koja je stručna u području spolnog zdravlja kako biste dobili najbolje preporuke za zdravstvene usluge prilagođene Vama i Vašoj situaciji.

Testiranje podrazumijeva testiranje pod brojem ili šifrom, a ne vašim imenom.

Nisu potrebni nikakvi dokumenti, osobni podaci ili uputnica. Nužna je samo vaša e-mail adresa putem koje ćete nakon testiranja dobiti svoje rezultate.

Testiranje je u potpunosti povjerljivo. Vaše ime nije potrebno za ni jedan dio procesa testiranja / savjetovanja.

E-mail vam omogućuje pristup rezultatima testiranja i pristup Informiranom pristanku. Informirani pristanak uručuje se digitalno i svakom korisniku je dostupan ovdje.

Također, u potrebi za prikupljanjem osobnih podataka u svrhu pružanja usluga i pomoći (primjerice e-mail adresa, broj telefona i sl.) korisnik prihvaća / potpisuje Izjavu o privoli za korištenje osobnih podataka djelatnicima centra, u skladu s Politikom o zaštiti osobnih podataka i GDPR kodeksom ponašanja objavljenih u Uvjetima korištenja.

Postupak savjetovanja prije i/ili poslije testiranja sastavni je dio stručnih protokola pružanja usluga. Savjetovanje provodimo u svrhu edukacije i procjene rizika kako bismo Vam osigurali što kvalitetnije stručne preporuke i što lakše Vam pomogli.

Pred i post savjetovanje podrazumijeva razgovor sa stručnim savjetnikom i liječnikom tijekom kojeg povjerljivo i otvoreno razgovarate o Vašim dosadašnjim iskustvima vezanima uz specifična ponašanja koja mogu dovesti do izloženosti infekcijama sukladno aktualnim znanstvenim i stručnim spoznajama. Važno nam je da tijekom pred i post savjetovanja odgovarate što iskrenije kako bismo mogli procijeniti razinu rizika te Vam osigurati smislene i kvalitetne preporuke i usluge.

Pred i post savjetovanje odvija se anonimno pod sistemski dodijeljenom šifrom te se ne može povezati s Vašim osobnim podacima. Vaši odgovori bit će pod šifrom pohranjeni u bazu podataka isključivo u svrhu izvještavanja i praćenja važnih pokazatelja te statističkih obrada na grupnoj razini. Nećemo pohranjivati nikakve osobne podatke, niti će Vas biti moguće identificirati prema Vašim odgovorima. Ne prikupljamo podatke niti za jednu drugu svrhu niti ih prosljeđujemo drugim privatnim organizacijama.

Osim osobe koja je s vama izvršila testiranje / savjetovanje, samo vi ćete znati rezultat testiranja.

Ovaj postupak važan je dio javnozdravstvenog standarda pružanja kvalitetne i sveobuhvatne zdravstvene usluge.

Savjetovanje prije testiranja povjerljivi je razgovor sa stručnim i certificiranim savjetnikom. Uključuje procjenu Vašeg osobnog rizika na temelju kojeg se donosi preporuka za testiranje, edukaciju o spolno i krvlju prenosivim infekcijama, rizicima, načinima prijenosa i kako se ne prenose, mjerama prevencije, te opis testiranja koji uključuje informiranje o postupku testiranja i značenju rezultata testa.
 
Trajanje savjetovanja nije dugo, najčešće ovisi o Vašim pitanjima, interesu, predznanju, a ukoliko ste već koristili naše usluge savjetovanje je vrlo kratko.
 
Po potrebi i sukladno najboljim preporukama za Vaše zdravlje, savjetnik Vam može preporučiti testiranje na krvlju i spolno prenosive infekcije u drugim institucijama.

Ovaj postupak važan je dio javnozdravstvenog standarda pružanja kvalitetne i sveobuhvatne zdravstvene usluge, važan je jer omogućava da se cjelokupan proces pružanja usluga prilagodi svakom korisniku pojedinačno, od same edukacije, prilike da postavljate pitanja koja Vas zanimaju, neosuđujućeg i podržavajućeg razgovora sa savjetnikom do konkretnih preporuka na temelju Vaših potreba. Važno je da u razgovoru sa savjetnikom budete što iskreniji kako bi njegova/njezina konačna procjena što bolje odgovarala Vašim potrebama i situaciji. Stručni savjetnik ovdje je zbog Vas.

Savjetovanje za neke ljude ne predstavlja potrebu. Ipak, za mnoge ljude je ta vrsta usluge jedini izvor pravih i provjerenih informacija, pa čak i motivacija, sigurnost i osjećaj nečije brige pri donošenju odluke o testiranju i brizi za zdravlje.

Nakon testiranja, bez obzira je li vaš rezultat pozitivan ili negativan, trebate nekoga tko će vam pomoći da budete realni i poduzmete djelotvorne korake kako biste ostali zdravi.

Nakon testiranja stručnjak koji je izvršio testiranje unosi rezultate testiranja pod Vašom šifrom u informatički sustav koji će Vam automatski na Vašu e-mail adresu poslati upute o pristupanju Vašim rezultatima (putem web aplikacije).

S obzirom da je testiranje anonimno, na rezultatu neće pisati Vaše ime i prezime, čak ni na Vaš zahtjev.

Testiranje se obavlja u prostorima Centra za zdravlje mladih Grada Zagreba.

Prostor je u potpunosti uređen i prilagođen osnovnoj djelatnosti edukacije, prevencije i pomoći u očuvanju zdravlja te pružanjem usluga besplatnog, anonimnog i povjerljivog testiranja.
 
Prostor u kojem se vrši testiranje opremljen je sukladno svim potrebnim zdravstvenim standardima, elementima i preduvjetima dislociranog laboratorija za testiranje brzim testovima, sukladno važećim zdravstvenim protokolima kreiranima od strane stručnih zdravstvenih službi Klinike za infektivne bolesti “DrFran Mihaljević” i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Dočekati će vas samo naše friendly osoblje koji su ovdje zbog vas i vašeg zdravlja.

Testiranje i savjetovanje vrši stručnjak sa stručnom edukacijom i iskustvom u području HIV-a, hepatitisa i drugih SPB te u pružanju kompletne usluge savjetovanja i/ili daljnjeg upućivanja u sustav zdravstvene skrbi vezano uz vaše fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje.

Testiranje se provodi u sklopu istraživanja „Pilot projekt prihvatljivosti i izvedivosti demedikalizacije probirnog testiranja na HIV, hepatitis C i spolno prenosive bolesti“ koje provodi udruga HUHIV u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo. Istraživanje je odobrilo Etičko povjerenstvo HZJZ-a, a za više informacija nam se slobodno obratite.

Ukoliko otkrijete da ste zaraženi HIV-om ili hepatitisom ili drugom SPB, postoje stvari koje možete i trebate učiniti kako biste sačuvali svoje fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje…

U našem centru na raspolaganju vam je zdravstveni stručnjak koji će vas u potpunosti savjetovati i uputiti vas u sve detalje sustava brige i skrbi, daljnjeg praćenja vašeg zdravlja, vrstama i načinima liječenja te velike činjenice da je HIV danas kronična bolest koje se uspješno liječi i s kojom se danas živi puni životni vijek, hepatitis C je izlječiva bolest a većina spolno prenosivih bolesti su izlječive ili se uspješno lijeće.
 
Naš glavni partner je Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević te Referentni centri za HIV i hepatitis koji će vam povjerljivo pružiti sve zdravstvene usluge brige, kontrole, liječenja, i važnih emocionalnih i socijalnih usluga podrške. Briga o vlastitom zdravlju tada postaje još važniji faktor vašeg života. Prakticiranje sigurnog i zaštićenog spolnog odnosa i/ili uporabe droga su također važni. Ne samo da će to drastično smanjiti šansu prenošenja infekcije na drugu osobu, nego će pomoći u smanjenju šanse za dobivanje drugih infekcija koje mogu biti loše za vaše zdravlje.

Ukoliko trebate potvrdu o svom HIV statusu za vizu ili neki drugi dokument gdje mora biti navedeno Vaše ime i prezime, javite se Odjelu za dijagnostiku krvlju prenosivih bolesti Hrvatskog zavoda za transfuziju u Petrovoj ulici br. 3, u Zagrebu. Uzimanje uzoraka obavljaju radnim danom od 7:30-11 h. Dodatne informacije možete dobiti na sljedećem telefonskom broju: 01/ 46 00 325

Ukoliko ste upućeni od svog liječnika primarne zdravstvene zaštite na HIV testiranje, tada se javite u dijagnostičku ambulantu Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ od 7.00-9.00h koja se nalazi odmah nasuprot porte.

Kako biste se testirali a maloljetni ste, potrebno je da to bude u pratnji roditelja ili punoljetnog skrbnika.

Možda ste čuli da se ovakvo testiranje naziva ´HIV test´ ali se u stvari radi o testiranju na HIV protutijela. Isto se odnosi i na testiranje na hepatitis C. Protutijela nastaju u organizmu kao rezultat infekcije HIV-om ili hepatitisom, i njihovom detekcijom utvrđuje se eventualno postojanje virusa u organizmu.

Od 2008. visoko pouzdani brzi testovi na HIV i HCV iz oralne tekućine dostupni su zdravstvenim radnicima brojnih zemalja Europske unije koji provode testiranja na HIV i HCV a u Hrvatskoj su dostupni zdravstvenim radnicima u brojnim zdravstvenim institucijama od lipnja 2009. Ovu vrhunsku tehnologiju karakterizira visoka specifičnost i osjetljivost u otkrivanju antitijela HIV-a i hepatitisa C i to neinvazivnim putem tj. iz uzorka oralne tekućine s rezultatom nakon 20 minuta.

Iz ovih razloga i prema preporuci vodećih zdravstvenih stručnjaka u Hrvatskoj, stručni protokoli rada CheckPoint centra Zagreb kreirani su sukladno ovoj dijagnostičkoj tehnologiji s ciljem ranog otkrivanja ovih bolesti te pristupanju što bržeg liječenja.

Više informacija o testovima možete pročitati OVDJE .

Jedan uzorak, jedna minuta, dva rezultata. Koinfekcija HIV-om i sifilisom je zdravstveni izazov u cijelom svijetu. INSTI Multiplex uređaj omogućuje istovremeno testiranje na HIV i sifilis u 60 sekundi.

INSTI Multiplex brzi je test koji identificira i HIV i sifilis mjerenjem protutijela usmjerenih protiv antigena T. pallidum u samo 60 sekundi. Liječnik će primijeniti brzi test na HIV-1/HIV-2 i sifilis protutijela uzimanjem malog uzorka krvi iz vrha prsta. Točnost rezultata testiranja iz kapljice krvi s vrha prsta za HIV-1/HIV-2 iznosi preko 99% a na sifilis 100%. Test je zdravstvenim radnicima u Hrvatskoj dostupan od 2014. (HLMED).

Stručni protokoli rada CheckPoint centra Zagreb kreirani su sukladno ovoj dijagnostičkoj tehnologiji s ciljem ranog otkrivanja ovih bolesti te pristupanju što bržeg liječenja.

Više o testu možete saznati ovdje.

Testiranje na klamidiju i gonoreju vrši se isključivo prema preporuci stručnog savjetnika odnosno prema procjeni visoke rizične izloženosti mogućim infekcijama. Na godišnjoj razini osiguran je ograničeni broj testiranja koji su za građane besplatni pa je moguće da ovo testiranje neće biti ponuđeno svakome.

Testiranje na klamidiju i gonoreju obuhvaća uzimanje uzoraka prvog mlaza urina i/ili brisa grla i/ili brisa rektuma.

Odluku o vrsti uzorka koji/koje je potrebno uzeti donosi stručnjak prilikom procjene rizika i/ili liječnik. Uzorak se uzima se na licu mjesta samo-uzimanjem (uzorak urina i bris rektuma) ili od strane liječnika (bris grla i rektuma). Prikupljeni uzorci se šalju u laboratorij Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” na molekularno testiranje.

Rezultati testiranja mogu se čekati oko 2 tjedna zbog velikog broja uzoraka koji se obrađuju u laboratoriju klinike. Nakon obrade, obavijest o gotovom rezultatu testiranja dobiti ćete e-mailom.

Rezultat testiranja može biti pozitivan (pronađeni su uzročnici infekcije), negativan (nisu pronađeni uzročnici infekcije) ili nevažeći odnosno nema rezultata (ukoliko prikupljeni uzorci ne mogu biti obrađeni ili ne zadovoljavaju uvjete za interpretaciju rezultata)

Svi rezultati ovakvog testiranja su konačni jer se radi o molekularnoj dijagnostici odnosno nije potrebno potvrdno testiranje.

Suradnjom Grada Zagreba i Doma zdravlja Zagreb – Istok uspostavljen je Centar za zdravlje mladih Grada Zagreba koji je započeo s radom 2017. godine, u sklopu Programa za mlade grada Zagreba.

Centar se nalazi na mjestu koje je dostupno mladima i dobro povezano gradskim prijevozom. Misija Centra jest povećati dostupnost zdravstvenih sadržaja vezanih za poboljšanje spolno odgovornog ponašanja, zaštitu reproduktivnog zdravlja, zaštitu mentalnog zdravlja te promociju zdravih stilova života mladih.

Usluge se pružaju po principu „drop in centra“ odnosno slobodnog dolaska u radno vrijeme centra, bez uputnica i besplatno za korisnike.

Udruga HUHIV ugovorni je partner u provedbi programa zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja u sklopu Centra za zdravlje mladih Grada Zagreba.

Centar za zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja udruge HUHIV djeluje u suradnji sa zdravstvenim ustanovama i stručnjacima kao nadogradnja zdravstvenog sustava s ciljem prevencije i pomoći svim građanima u području spolnog i reproduktivnog zdravlja. Djelujući u društvenoj zajednici, centar ostvaruje sinergiju s hrvatskim zdravstvenim sustavom u skladu sa smjernicama i preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti te Nacionalnih strategija, uz potporu Grada Zagreba.

Naš cilj je pružiti kvalitetnu i inovativnu uslugu savjetovanja i testiranja svima kojima je to potrebno, bez obzira na spol, spolnu orijentaciju, rodni identitet ili financijski status.

Na raspolaganju su vam naši iskusni i kvalificirani stručnjaci: certificirani psiholozi i savjetnici koji će vam osigurati sveobuhvatni pristup spolnom i reproduktivnom zdravlju te liječnici iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji će vam pružiti usluge zdravstvenog savjetovanja, testiranja, informacije i edukaciju o zdravlju, načine smanjenja rizika i preporuke za zaštitu zdravlja ili daljnje postupanje.

Osiguravamo i kvalitetnu povezanost s institucionalnim sustavom dodatne podrške, brige i liječenja.

ZDRAVSTVENE INFORMACIJE

Želim znati više o HIV-u
HIV je kronična bolest koja se uspješno liječi i ostvaruje potpuna nezaraznost
Imam potrebu s nekime razgovarati o svom spolnom zdravlju
Spolno prenosive bolesti (SPB) - Što trebam znati?
Trebam pomoć ili savjet
Kalkulator rizika: Želim izračunati rizik od zaraze HIV-om i drugim SPB
Psihosocijalna podrška i psihološko savjetovanje
Želim znati više o hepatitisu
Više o testiranjima, sigurnijem seksu, kontracepciji, pregledima...

Partneri:

Priznanja:

HUHIV – Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa