Info pristanak

INFORMIRANI PRISTANAK ZA ANONIMNO TESTIRANJE PROTUTIJELA NA HIV/HCV

Upoznat/upoznata sam sa sljedećim informacijama:

Virus humane imunodeficijencije (HIV) koji se najčešće prenosi spolnim kontaktom, razmjenom tjelesnih tekućina i dijeljenjem igala među intravenskim korisnicima droga uzrokuje virusnu bolest koja napreduje u sindrom stečene imunodeficijencije (AIDS). HIV se može također prenijeti s majke na nerođeno dijete.

Virus hepatitisa C (HCV) uzrokuje bolest jetre koja se rijetko prepozna prema ranim simptomima (žutica, tamniji urin, svjetlija stolica, bolovi u gornjem djelu trbuha, mučnina), a može progredirati u kroničnu infekciju. HCV se može prenijeti na isti način kao HIV.

U ovom testiranju protutijela na HIV koristit će se test OraQuick® ADVANCE™, a za protutijela na HCV koristit će se test OraQuick® HCV Rapid Antibody Test. Uzima se obrisak iznad gornjih i donjih zuba tako da se ispod usana prisloni podstavljeni štapić i nježnim pokretom obriše cijelo područje s vanjske strane zubnog mesa. Nema uporabe igala.

U ranoj fazi infekcije rezultat može biti lažno negativan. Jedan negativni nalaz testiranja nije dokaz da osoba nije zaražena.

Pozitivan nalaz testiranja znači da je osoba vjerojatno zaražena HIV / HCV-om.

Rezultat testiranja može ponekad biti lažno pozitivan. Svi pozitivni nalazi moraju se provjeriti dodatnim testiranjem u zdravstvenoj ustanovi. Za potvrdu preliminarno pozitivnog nalaza javiti se trebate u Kliniku za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu, Mirogojska ulica broj 8 (tel. 01 2826 206 za HIV i 01 2826 140 za HCV).

Razumijem da savjetovalište/centar CheckPoint ne obećava 100%-tnu točnost testova.

Nalazi testiranja se priopćavaju osobno nakon završenog testiranja, a ne telefonski i ne šalju se poštom. Pozitivan nalaz testiranja može biti uznemirujući, ali razumijem da će prilikom priopćavanja nalaza testiranja biti prisutna osoba za savjetovanje.

Razumijem da je ovo testiranje anonimno, da nalaze testiranja podižem osobno i da će moj uzorak biti označen šifrom. Šifru će koristiti savjetnik kako bi mi dao nalaze mojeg testiranja.

Sadržaj ovog obrasca mi je u potpunosti objašnjen i imao/imala sam priliku postavljati pitanja, uključujući pitanja o rizicima i koristima od ovakvog/ovakvih testiranja. Zadovoljan/zadovoljna sam i razumijem sadržaj i važnost ovog obrasca. U potpunosti i dobrovoljno dajem pristanak za testiranje na HIV i/ili HCV te potpisujem obrazac šifrom koja mi je dodijeljena.

 

HUHIV – Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa