CheckPoint kronologija

03. svibnja 2013.  – Otvoren CheckPoint Zagreb, prvi izvaninstitucionalni centar za besplatno, anonimno pouzdano i brzo testiranje na HIV i hepatitis C u Hrvatskoj.

  • CheckPoint Zagreb je otvoren kao zajednički projekt udruge HUHIV i Grada Zagreba, gradskog ureda za zdravstvo, uz stručne preporuke i potporu Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.
  • CheckPoint Zagreb podržava i preporuča Prof.dr.sc. Josip Begovac, dr.med. i Prof.dr.sc. Adriana Vince, dr.med.
  • Projekt i sve usluge kreirane su i pod supervizijom Voditelja Odsjeka za serološku dijagnostiku hepatitisa i HIV-a Zavoda za kliničku mikrobiologiju – Odsjeka za virusologiju pri klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

 

Studeni 2013. – predstavljeni prvi rezultati rada CheckPoint centra Zagreb na stručnom simpoziju u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, povodom Svjetskog dana AIDS-a u organizaciji Prof.dr.sc. Josipa Begovca, dr.med.

 

Studeni 2013. – CheckPoint Zagreb kao prvi izvaninstitucionalni centar za testiranje u Hrvatskoj na HIV i HCV uvršten u mrežu centara koje sudjeluju u Europskom tjednu testiranja na HIV među preko 600 organizacija diljem Europe.

 

Prosinac 2013. – održana prva tiskovna konferencija u Gradskom poglavarstvu Grada Zagreba gdje su predstavljeni prvi rezultati CheckPointa Zagreb kao iznimno uspješne i potrebne javnozdravstvene usluge za mlade i građane Zagreba i Hrvatske.

 

Svibanj 2014. – Rezultati rada CheckPoint centra Zagreb predstavljeni u stručnom biltenu za zdravstvene djelatnike udruge HUHIV koji se distribuira na preko 190 adresa zdravstvenih institucija i stručnjaka diljem Hrvatske.

 

Srpanj 2014. – CheckPoint Zagreb kao projekt pokrenut od strane Grada Zagreba u suradnji s udrugom HUHIV uvršten u prioritete Razvoja mreže usluga u zdravstvu Grada Zagreba u okviru Socijalnog plana Grada Zagreba 2014. – 2020. (sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi NN 157/13 koji propisuje obvezu socijalnog planiranja tijelima regionalne i lokalne samouprave; dokument daje prikaz dosadašnjih postignuća i resursa te postavlja ciljeve i prioritete u borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti u razdoblju od 2014. do 2020. godine; usklađen je s ciljevima socijalne politike koji su zadani na europskoj i nacionalnoj razini). Navedeni Plan donijela je Gradska skupština Grada Zagreba na 16. sjednici, 24. srpnja 2014. godine, na prijedlog Savjeta za socijalnu skrb.

 

Rujan 2014. – Lipanj 2015. – CheckPoint Zagreb – Regionalni centar izvrsnosti – temeljem uspješnosti izvaninstitucionalnog modela edukacije i testiranja te rezultata rada, proveden projekt edukacije 6 stručnih nevladinih organizacija iz područja HIV-a i virusnih hepatitisa iz 3 zemlje regije, pod pokroviteljstvom Gilead Sciences Europe Ltd.

 

Listopad 2014. – CheckPoint Zagreb rezultati predstavljeni na Hep/HIV Europskoj konferenciji u Barceloni (Prof.dr.sc. Josip Begovac, dr.med. i stručni djelatnici CheckPoint centra). CheckPoint Zagreb spada u sam vrh stručne organizacije, protokola i institucionalne supervizije, posebno u korištenju neinvazivne vrhunske tehnologije testiranja iz oralne tekućine kao najboljeg modela izuzetne uspješnosti i otvorenosti društvenoj zajednici. Grad Zagreb je u tome izdvojen i pohvaljen kao jedan od najboljih sustava zdravstvene brige, izvrsne sinergije institucionalnog zdravstvenog sustava i društvene zajednice te ulaganja u zdravlje svojih građana.

 

Listopad 2014. – CheckPoint Zagreb uvršten u Europsku mrežu izvaninstitucionalnih centara za testiranje na HIV u sklopu Europske radne skupine organizacija testiranja u društvenoj zajednici pod nazivom Izazovi i prilike za centre za testiranje u zajednici: Na putu prema mreži centara.

 

Studeni 2014. – predstavljeni rezultati rada CheckPoint centra Zagreb do studenog 2014. na stručnom simpoziju u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, povodom Svjetskog dana AIDS-a u organizaciji Prof.dr.sc. Josipa Begovca, dr.med.

 

Travanj 2015. – CheckPoint Zagreb projekt je u sklopu Gilead Sciences Europe Ltd. izabran je kao jedan od naglašenih i objavljenih primjera najbolje europske prakse u sklopu predanosti razvoju novih ideja koje proizvode i promoviraju najbolje prakse i pristupe brizi za pacijente kroz inovativne i proizvodne modele.

 

Svibanj 2015. – CheckPoint Zagreb sudjelovao je na radionici upisa projekta / programa u Registar vrednovanih programa s ciljem sistematičnog preispitivanja dokaza učinkovitosti nacionalno provedenih programa (unutar HMZG) te stvaranja preporuka i smjernica za unaprjeđenje politike i prakse javnozdravstvenog djelovanja lokalno i nacionalno. Razradom i objedinjavanjem instrumenata i vodiča za primjenu te formiranjem Registra omogućit će se razvoj i širenje kulture informativnog odlučivanja u planiranju budućih javnozdravstvenih intervencija.

 

Svibanj 2015. – Predstavljen rad i rezultati CheckPointa Zagreb na 7. Regionalnoj HIV/AIDS konferenciji u Sarajevu

 

Svibanj 2015. – Rezultati rada CheckPoint centra Zagreb predstavljeni u stručnom biltenu za zdravstvene djelatnike udruge HUHIV koji se distribuira na preko 190 adresa zdravstvenih institucija i stručnjaka diljem Hrvatske.

 

Lipanj 2015. – Izdana CheckPoint Zagreb stručna studija – Uvid u seksualna i rizična ponašanja u zajednici; temeljem uzorka od gotovo 3000 osoba kojima je pružena javnozdravstvena stručna usluga edukacije, savjetovanja, procjene rizika i testiranja na HIV/HCV.

 

Rujan 2015. – Izdan je informativni vodič o besplatnim uslugama zdravstvenih ustanova namijenjen mladima: Vodič za mlade, koji su izradili Grad Zagreb i Savjet mladih Grada Zagreba. U ovom kratkom Vodiču sabrane su sve institucije u kojima se mogu dobiti stručni odgovori na svoja pitanja, savjete i pomoć vezanu za sve oblike zdravstvenih problema s kojima se mladi suočavaju, među kojima se nalazi i CheckPoint Zagreb.

 

Studeni 2015. – U Gradskoj upravi Grada Zagreba održana je konferencija za novinare povodom Svjetskog dana AIDS-a i na kojoj su stručnjaci iz CheckPoint-a i udruge HUHIV predstavili rad i rezultate projekta CheckPoint Zagreb. U suradnji sa Gradskim uredom za zdravstvo, HUHIV je gradonačelniku ovom prilikom uručio Zahvalnicu na financijskoj, programskoj i stručnoj podršci u implementaciji i provođenju projekta CheckPoint Zagreb.

 

Studeni 2015. – predstavljanje CheckPoint-a Zagreb u sklopu predstavljanja aktivnosti, inicijativa i tema vezanih uz zaštitu i promicanje zdravlja te psihosocijalnu skrb mladih na Smotri sveučilišta u Zagrebu u suradnji i pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Gradskog ureda za zdravstvo.

 

Studeni 2015. – predstavljeni rezultati istraživanja CheckPoint – Uvid u seksualna i rizična ponašanja u zajednici, na stručnom simpoziju u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, povodom Svjetskog dana AIDS-a u organizaciji Prof.dr.sc. Josipa Begovca, dr.med.

 

 

CheckPoint Zagreb projekt podržavaju:

Grad Zagreb

Ministarstvo Zdravlja

Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević

Hrvatski crveni križ

Glaxo Smith Kline

Abbvie d.o.o.

Medicopharmacia d.o.o.

Gilead Sciences Europe Ltd.

Analiza rada s korisnicima CheckPoint centra Zagreb: rujan 2018 – srpanj 2019.

Posted by on 23. srpnja 2019. in CheckPoint, POZITIVNE VIBRACIJE

Analiza rada s korisnicima CheckPoint centra Zagreb: rujan 2018 – srpanj 2019.

CheckPoint Zagreb tijekom ljetnih praznika ima stanku te svoja vrata korisnicima ponovno otvara početkom rujna 2019. U međuvremenu, analizirali smo neke navike i ponašanja naših korisnika. Analize podataka koje to omogućuju posebno su korisne u želji za boljim radom koji je više prilagođen potrebama naših korisnika. Analiza je provedena na grupnom uzorku, poštujući privatnost i integritet svakog korisnika CheckPoint centra. Od rujna 2018. do srpnja 2019. u CheckPoint centru Zagreb testiralo se 1 465 korisnika, od kojih su 70%...

read more

Edukacije učenika medicinskih škola u prostoru CheckPoint centra Zagreb

Posted by on 17. svibnja 2019. in CheckPoint, POZITIVNE VIBRACIJE, PROJEKTI

Edukacije učenika medicinskih škola u prostoru CheckPoint centra Zagreb

Tijekom travnja i svibnja ugostili smo nekoliko grupa završnih razreda Škole za medicinske sestre Mlinarska u Checkpoint centru Zagreb i održali edukacije o spolnom zdravlju. Kao uskoro zaposlene odgovorne mlade osobe, iznimno je važno da se kao stručnjaci educiraju o tabuiziranim temama poput spolnog zdravlja kako bi jednom mogli pomoći nekome tko se susreće s problemima u tom području. Edukacije su bile organizirane u malim grupama. Male grupe imaju važnu prednost, a ta je da je učenicima ugodnije razgovarati o ovakvim temama kada...

read more

Predstavljen Centar za istraživanje i promicanje najboljih zdravstvenih praksi

Posted by on 14. svibnja 2019. in CheckPoint, POZITIVNE VIBRACIJE

Predstavljen Centar za istraživanje i promicanje najboljih zdravstvenih praksi

Predstavljen Centar za istraživanje i promicanje najboljih zdravstvenih praksi

read more

ECDC: Projekt CheckPoint Zagreb – najbolji primjer pristupa integriranom testiranju HIV-a i hepatitisa

Posted by on 5. prosinca 2018. in CheckPoint, POZITIVNE VIBRACIJE, PROJEKTI

ECDC: Projekt CheckPoint Zagreb – najbolji primjer pristupa integriranom testiranju HIV-a i hepatitisa

Uz priznanje Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije u srpnju 2018. uvrštavanjem projekta CheckPoint Zagreb kao najboljeg primjera podrške u prevenciji HIV-a u Europi u Zbornik dobre prakse odgovora zdravstvenog sektora na HIV u Europskoj regiji, priznanjem Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), projekt CheckPoint Zagreb Hrvatsku svrstava na sami vrh javnozdravstvenog odgovora na HIV i virusni hepatitis ponajprije zahvaljujući sinergijskom pristupu svih ključnih dionika, od javnih zdravstvenih institucija i...

read more

Projekt CheckPoint Zagreb, najbolji primjer podrške u prevenciji HIV-a u Europi

Posted by on 26. rujna 2018. in CheckPoint, POZITIVNE VIBRACIJE, PROJEKTI

Projekt CheckPoint Zagreb, najbolji primjer podrške u prevenciji HIV-a u Europi

Nakon više od 5 godina uspješnog rada projekta CheckPoint Zagreb pružajući mladima sveobuhvatnu podršku u prevenciji HIV-a, virusnih hepatitisa i drugih spolno prenosivih bolesti te promicanju spolnog i reproduktivnog zdravlja i zdravih stilova života, a sve u sinergiji sa zdravstvenim sustavom u Hrvatskoj, ponosno objavljujemo kako je Hrvatski model sveobuhvatnog pristupa zdravlju mladih prepoznat na Europskoj razini i uvršteni u prvi Zbornik dobre prakse odgovora zdravstvenog sektora na HIV u Europskoj regiji Svjetske zdravstvene...

read more

Povezivanje organizacija diljem Europe koje nude testiranje na HIV u zajednici

Posted by on 21. svibnja 2018. in CheckPoint, POZITIVNE VIBRACIJE, PROJEKTI

Povezivanje organizacija diljem Europe koje nude testiranje na HIV u zajednici

Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa sudjelovala je na sastanku COBATEST mreže u Barceloni 14. i 15. svibnja 2018. COBATEST mreža proizašla je iz HIV-COBATEST projekta, a povezuje centre za testiranje na HIV i spolno prenosive infekcije u zajednici s ciljem suradnje u postizanju većeg uspjeha u dijagnostici i prevenciji HIV infekcija. 38 centara za testiranje uključujući CheckPoint centar Zagreb pod vodstvom udruge HUHIV u partnerstvu s Gradom Zagrebom i Klinikom za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević...

read more

Hepatitis C – utjecaj i rezultati CheckPoint centra Zagreb

Posted by on 24. travnja 2017. in CheckPoint, POZITIVNE VIBRACIJE, PROJEKTI

Hepatitis C – utjecaj i rezultati CheckPoint centra Zagreb

CheckPoint Zagreb kao centar za zdravlje i edukaciju mladih predstavlja izvaninstitucionalni pristup mladima i građanima, tj. izvrsne  sinergije Grada Zagreba i udruge HUHIV kao društvene zajednice te ulaganja u zdravlje građana. Tako organiziran pristup mladima, građanima i osobama u visokom riziku od izloženosti zarazi, CheckPoint spada u sam vrh stručne organizacije, posebno u korištenju neinvazivne vrhunske tehnologije testiranja iz oralne tekućine kao najboljeg modela izuzetne uspješnosti i otvorenosti društvenoj...

read more

Sastanak centara za anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV

Posted by on 15. prosinca 2016. in CheckPoint, POZITIVNE VIBRACIJE

Sastanak centara za anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo je 9. prosinca 2016. godine održan godišnji sastanak svih predstavnika centara za anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV zavoda za javno zdravstvo i suradničkih organizacija civilnog društva. Sastanku je prisustvovalo ukupno 26 sudionika iz županijskih zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske, Dubrovačko-neretvanske, Osječko-baranjske, Šibensko-kninske i Zadarske županije, nastavnih zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske, Splitsko-dalmatinske županije i „Dr. Andrija...

read more

HUHIV i CheckPoint zajedno s Gradom Zagrebom na Smotri Sveučilišta u Zagrebu 2016.

Posted by on 20. studenoga 2016. in CheckPoint, POZITIVNE VIBRACIJE

HUHIV i CheckPoint zajedno s Gradom Zagrebom na Smotri Sveučilišta u Zagrebu 2016.

Smotra Sveučilišta u Zagrebu održava se već dvadeset prvu godinu zaredom. Ovogodišnja Smotra održana je od 17. do 19. studenoga 2016. u prostorima Studentskog centra (Savska 25). Smotra Sveučilišta u Zagrebu organizirana je za učenike završnih razreda srednjih škola, studente i ostale zainteresirane s ciljem pravodobnog obavješćivanja o studijskim programima, dostignućima u pojedinim područjima, opremljenosti pojedinih fakulteta, nastavnim planovima, preddiplomskim, diplomskim i poslijediplomskim studijima,...

read more

Sudjelujemo u Europskom tjednu održivog razvoja 2016.

Posted by on 24. svibnja 2016. in CheckPoint, POZITIVNE VIBRACIJE, PROJEKTI

Sudjelujemo u Europskom tjednu održivog razvoja 2016.

Europski tjedan održivog razvoja (ETOR) održava se svake godine od 30. svibnja – 5. lipnja. Obilježava se diljem Europe s ciljem poticanja i bolje vidljivosti aktivnosti, projekata i događanja koja promiču održivi razvoj. Ovogodišnji ETOR posvećen je Globalnim ciljevima održivog razvoja. HUHIV se aktivno uključuje i svojim aktivnostima doprinosi vidljivosti Hrvatske na ovoj zajedničkoj platformi. Nedavno usvojen Program za održivi razvoj 2030. i njegovih 17 ciljeva održivog razvoja ističe ključne probleme koji...

read more