Preporuke za prehranu kod bolesti jetre

Preporuke za prehranu kod bolesti jetre

Paziti na unos masnoća – hrana kao što su prženi krumpirići, krafne, čipsi i slično sadrže lipidne perokside koji su toksični za jetru. Treba dati prednost hladno-prešanim uljima kao što su maslinovo, sezamovo ili bučino.

Što vrijedi za sve bolesti jetre:

– većinu kalorija treba uzimati u obliku ugljikohidrata; žitarica, voća, povrća, meda.

– Bjelančevine: nemasno meso, svježi sir, mlijeko s malim udjelom masti, jaja, ribe

– Povrće i voće može biti i kuhano i sirovo

– Pazite na unos soli!

– Smanjiti masnoće i paziti na način pripreme hrane

– Uzimati više malih obroka, umjesto nekoliko velikih

– Alkohol ne uzimati uopće

– Pušenje se ne preporuča

Što izbjegavati u prehrani

Što bi trebalo izbjegavati u prehrani?

– sirove morske plodove

– divlje gljive

– saharin

– hranu koja se dugo skladišti u vlažnim uvjetima – razmnožava se bakterija Aspergillus koja stvara hepatotoksine

Pomoć iz prirode

– artičoka – pojačano razgrađuje kolesterol, izbacuje višak kolesterola, djeluje kao blagi laksativ

– mrkva – pojačava detoksikaciju jetre

– maslačak – liječi upale i kamence žučne vrećice, pospješuje izlučivanje tekućine i pospješuje rad jetre

– menta – smanjuje mučninu izazvanu problemima s jetrom

– kamilica – pospješuje probavu i smanjuje bolove

– matičnjak – regulira probavu

– tamno povrće – radič, rukola, raštika – sadrže klorofil koji djeluje kao čistač

– peršin – ubrzava rad bubrega i mjehura, povoljno djeluje na bolesti jetre

– cikla – pospješuje rad želuca i žuči

– naranča – potiče rad jetre, osim što je bogata vitaminima

– maslinovo ulje – aktivira kontrakciju žučnog mjehura te na taj način pojačava peristaltiku tankog i debelog crijeva

– limun – stimulira rad jetre, čisti i drenira

– grožđe – eliminira štetne tvari i žučne kamence

– jagode – dreniraju jetru

– maline – preporučaju se za sve oblike gastro-intestinalnih smetnji

– borovnice – dezinficiraju intestinalne putove

– rajčica – pomaže u neutralizaciji otrova i njihovoj eliminaciji iz tijela

– šparoga – regulira funkcije jetre, ublažava upalu i drenira

– poriluk – jedan od najboljih regeneratora stanica jetre

– krumpir – ne djeluje opterećujuće na jetru

– ružmarin – stimulira izlučivanje iz želuca i jetre

– majčina dušica – sprečava nadimanje

– celer – regulira funkciju jetre

– luk – poboljšava izlučivanje

– hren – preporučuje se uvrstiti kao začin u svakodnevnu prehranu

– kopriva –

– cikorija – bogata svim spojevima neophodnima za funkcioniranje jetre

– petrovac – regulira funkciju jetre

– pir – ljekovito djeluje na sva oboljenja jetre

– slatka paprat – povećava sekreciju žuči

– šumska jagoda – bogata je neophodnim mineralima i vitaminima

– sikavica – širok spektar povoljnih djelovanja na jetru

– žutika – čisti krv

– med – stimulira funkcije jetre, smanjuje iritaciju kože, posebno dobro na jetru djeluje med od ružmarina

Što kod akutne upale jetre?

Čajna dijeta – na početku akutne upale, dok je nemoguće uzimanje krute hrane. Važno je uzimati tekućinu – preporučaju se čajevi – komorač, kamilica, menta, matičnjak, šipak. Ako je moguće i kompot od jabuke, juha od povrća s rižom, krupicom ili tijestom.

Stroga dijeta – sastoji se od jela i pića koja ne opterećuju probavu i jetru. Osim čajne dijete, može se uzimati i jogurt, svježi posni sir, krupica ili riža na mlijeku, sluzave juhe, juhe uz dodatak riže, zobenih pahuljica ili ječma.

Nakon ove dvije dijete primjenjuje se zaštitna dijeta, ako vam se vratio apetit. Tada se treba pridržavati klasičnih naputaka za prehranu kod bolesti jetre.

Komentirajte članak

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *