CheckPoint

CP web banner

CheckPoint Zagreb je centar za zdravlje i edukaciju mladih, centar za dobrovoljno, anonimno, povjerljivo i besplatno savjetovanje i testiranje na HIV i hepatitis C brzim testovima iz sline koji omogućuju rezultat već za 20 minuta.

Adresa: Ulica kneza Domagoja 10, Zagreb (otvori kartu)

Redovno radno vrijeme centra za testiranje i savjetovanje: Ponedjeljak, Srijeda i Petak od 16:00 – 19:30 sati (osim praznikom)
Checkpoint radno vrijeme

Info telefon: 0800 448 767 (otvoren od ponedjeljka do petka od 9.00 – 17.00h)

Info e-mail: pitaj@huhiv.hr


testiraj-se-290CheckPoint Zagreb projekt je udruge HUHIV u partnerstvu s Gradom Zagrebom, Klinikom za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Ministarstva zdravstva, Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i brojnim partnerima i zdravstvenim stručnjacima.

Svi operativni protokoli stručnih javnozdravtvenih usluga i kontrole kvalitete kreirani su u suradnji sa stručnjacima iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.

Svi standardi i procesi rada implementirani su sukladno legislativi RH te pravilima CDC-a, ECDC-a, smjernicama WHO, vodećih Hrvatskih i međunarodnih stručnjaka i prilagođenim protokolima.

Vanjska kontrola rada u području testiranja provodi se u organizaciji Odjela za virusologiju i Referentnih centara za HIV i virusne hepatitise Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

Nadzor nad ostalim segmentima rada projekta CheckPoint Zagreb vrši Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba.Centar djeluje u potpunosti u sklopu udruge HUHIV, izvan formalnih zdravstvenih institucija, u potpunosti prijateljski i usmjeren na društvenu zajednicu.

Za dolazak u Check Point centar nije potrebna prethodna najava dolaska, sve usluge pružamo po sistemu slobodnog dolaska u radno vrijeme pružanja usluga savjetovanja i testiranja. Naše usluge usmjerene su na podršku u prijateljskom i neosuđujućem okruženju s ciljem pomoći u prepoznavanju rizika od HIV-a, hepatitisa i drugih spolno prenosivih infekcija.

Naš cilj je pružiti kvalitetnu i inovativnu uslugu testiranja i savjetovanja svima, bez obzira na spolnu orijentaciju, rodni identitet ili financijski status. Na raspolaganju su vam naši iskusni i kvalificirani stručnjaci i partneri iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” te HCK-a koji će vam pružiti usluge savjetovanja, testiranja na HIV i/ili hepatitis C, informacije i edukaciju o zdravlju, načine smanjenja rizika i preporuke. Osiguravamo i kvalitetnu povezanost s institucionalnim sustavom dodatne podrške, brige i liječenja.

Sve usluge su besplatne.

Upoznajte se s procesom pružanja usluga testiranja i savjetovanja:

CP web hodogram 1800

 

Prije testiranja… neke stvari koje je dobro uzeti u obzir

Iznimno je važno da minimalno 30 minuta prije pristupanja testiranju: NE konzumirate hranu i piće (sokove, alkohol, kavu, žvakaće gume, bombone i sl.), te NE koristite proizvode oralne njege (paste i vodice za pranje zubi i sl.), kako bi rezultat testiranja “iz sline” bio pouzdan.


Trebam li se testirati i tko se može i treba testirati?

Testirati se ne treba svatko, ali se svatko treba educirati.

CheckPoint centar Zagreb djeluje prvenstveno kao centar za zdravlje i edukaciju mladih. To znači da sa našim stručnim savjetnicima možete povjerljivo popričati o svom spolnom i reproduktivnom zdravlju, dobiti točne informacije, savjete, upute i preporuke. Ukoliko ste i imali situaciju u kojoj ste se rizično izložili mogućnosti neke zaraze, to ne znači da ste se zarazili HIV-om ili hepatitisom. Neki rizični oblici ponašanja mogu više upućivati na potrebu za kontrolom drugih učestalih spolno prenosivih infekcija kao što su HPV, genitalni herpes, klamidija, gonoreja, ureaplazma, sifilis itd. koje ozbiljno mogu naštetiti Vašem spolnom i reproduktivnom zdravlju ukoliko se ne otkriju na vrijeme. U takvim situacijama, umjesto testiranja na HIV i/ili hepatitis C, preporučit će Vam se mjere zaštite i/ili testiranje na druge spolno prenosive infekcije koje se učestalije prenose.

Saznajte više


Ukoliko postoje pokazatelji koji ukazuju na visok rizik od zaraze HIV-om i/ili hepatitisom C, moći ćete se testirati u CheckPoint centru.


U najveći rizik svrstava se nezaštićeni analni spolni odnos zbog najosjetljivije sluznice koja je podložnija mikro oštećenjima putem kojih se omogućuje prijenos virusa iz krvi ili spolne tekućine zaražene osobe u krv druge osobe. Kao puno rjeđi načini prijenosa slijede nezaštićeni (bez kondoma) vaginalni, zatim oralni spolni odnos; nezaštićeni spolni odnosi s više nepoznatih partnera, bez obzira na njihov spol i način spolnog odnosa (posebice s nepoznatim seksualnim partnerima – internet, javna kupatila i druga okupljališta te grupni spolni odnosi); često prakticiranje seksualnih odnosa pod utjecajem alkohola ili droga; spolni odnosi s osobom koja je (bivši) ovisnik o drogama; imate ili ste imali neku spolnu bolest kao što je genitalni herpes, klamidija, gonoreja, sifilis, trihomonas…; spolni odnosi s osobom koja bi mogla odgovoriti „DA“ na bilo koju od navedenih tvrdnji; nikada se niste testirali ili se jako dugo niste testirali na HIV nakon bilo koje od navedenih tvrdnji.


Znanjem protiv predrasuda! Važno je naglasiti da se HIV i hepatitis ne prenosi uobičajenim socijalnim kontaktom: ljubljenjem, grljenjem, rukovanjem, prijateljstvom, razgovorom, dijeljenjem obroka i iste šalice, radom u istom uredu, uporabom istog toaleta, kupanjem u bazenu, tuširanjem, kašljanjem, kihanjem…

Što trebam znati o HIV-u i hepatitisu?

Prije svega potrebno je znati kako se HIV i hepatitis C najčešće prenose.

HIV se prenosi s čovjeka na čovjeka, najčešće putem nezaštićenog spolnog odnosa kada dođe do oštećenja sluznice ili tkiva i dodira s krvlju ili spolnim tekućinama zaražene osobe. Da bi se virus sa zaražene osobe prenio na drugu osobu mora ući u njen krvotok. Drugi način prijenosa ne postoji. ( više o načinima prijenosa HIV-a ). Najugroženija skupina u Hrvatskoj su muškarci koji prakticiraju nezaštićeni seks s pripadnicima istog ili oba spola. U značajno manjem obimu, u ugroženu skupinu spadaju i ostali muškarci i žene s rizičnim faktorima kao što su nezaštićeni spolni odnosi, veći broj spolnih partnera nepoznatog statusa, samoprocijenjeni promiskuitet ili promiskuitet seksualnog partnera (posebice ukoliko se radi o biseksualnom partneru).


Hepatitis C (HCV) najčešće se prenosi intravenoznim putem, kod intravenoznih korisnika droga koji međusobne dijele igle i drugi pribor za korištenje droga ( više o načinima prijenosa virusnih hepatitisa ). Do doticaja s krvi putem zaraženih predmeta dolazi i u slučaju tetovaža i piercinga u nesterilnim uvjetima, ali i korištenjem tuđih (zaraženih) britvica, četkica za zube i drugog pribora za osobnu higijenu, što također spada u visokorizične slučajeve moguće infekcije virusom hepatitisa C. Teoretski je moguće zaraziti se i putem nezaštićenog seksualnog odnosa, no rizik zaraze hepatitisom C seksualnim putem je mali i događa se najčešće kod osoba koji upražnjavaju seksualne aktivnosti povezane s povredama i krvarenjima. Za razliku od hepatitisa C, hepatitis B se značajno češće prenosi nezaštićenim spolnim odnosom.

Zašto je važno testirati se na HIV i/ili hepatitis C

Ukoliko ste imali bar jedan slučaj moguće rizičnie izloženosti virusu, ne znači da ste se zarazili HIV-om ili hepatitisom...

no provjeriti, razgovarati sa stručnjakom i biti sigurni iznimno je važno za vaše zdravlje.

HIV i hepatitis su kronične bolesti koje dugi niz godina nemaju gotovo nikakve simptome pa ni posljedice za vaše zdravlje – još! Značajno pogoršanje vašeg zdravlja uslijed infekcije u prosjeku se javlja tek nakon 5 do 7 godina ako za infekciju niste znali i niste započeli s liječenjem. Tada se drastično smanjuju šanse za uspješnim liječenjem jer je vaš organizam tijekom vremena ne-liječenja bio nekontrolirano pod utjecajem virusa. Osim vlastitog ugroženog zdravlja, tijekom vremena neznanja značajno se povećava i mogućnost nesvjesnog širenja infekcije na druge ljude.


Naglašavamo, HIV i hepatitis C spadaju pod kronične bolesti koje se danas vrlo uspješno liječe. Uspješnost liječenja, naravno, ovisi o što ranijoj dijagnozi i kvalitetno započetom tretmanu. Ranim otkrivanjem i pridržavanjem uputa liječenja više nema govora o smrtnosti. Danas je HIV bolest s kojom se normalno i zdravo živi gotovo puni životni vijek, a hepatitis C je moguće izliječiti. S danas dostupnim modernim i novim tehnologijama liječenja, jedino žaljenje koje si možete pripisati je što se niste testirali na vrijeme i što niste započeli s terapijom ranije.


Više o rizičnim ponašanjima i načinima prijenosa nezaštićenim spolnim odnosom

Više o rizičnim ponašanjima i načinima prijenosa konzumiranjem droga i alkohola

Načini prijenosa HIV-a

O HIV i hepatitis C testiranju brzim testovima iz oralne tekućine (sline)

Možda ste čuli da se ovakvo testiranje naziva ´HIV test´ ali se u stvari radi o testiranju na HIV protutijela...

Isto se odnosi i na testiranje na hepatitis C. Protutijela nastaju u organizmu kao rezultat infekcije HIV-om ili hepatitisom, i njihovom detekcijom utvrđuje se eventualno postojanje virusa u organizmu.

Od 2008. visoko pouzdani brzi testovi na HIV i HCV iz oralne tekućine dostupni su zdravstvenim radnicima brojnih zemalja Europske unije koji provode testiranja na HIV i HCV a u Hrvatskoj su dostupni zdravstvenim radnicima u brojnim zdravstvenim institucijama od lipnja 2009. Ovu vrhunsku tehnologiju karakterizira visoka specifičnost i osjetljivost u otkrivanju antitijela HIV-a i hepatitisa C i to neinvazivnim putem tj. iz uzorka oralne tekućine s rezultatom nakon 20 minuta.

Iz ovih razloga i prema preporuci vodećih zdravstvenih stručnjaka u Hrvatskoj, svi stručni protokoli rada CheckPoint centra Zagreb kreirani su sukladno ovoj dijagnostičkoj tehnologiji s ciljem ranog otkrivanja ovih bolesti te pristupanju što bržeg liječenja.

Više informacija o testovima možete pročitati OVDJE .

Budući da testiranje na HIV i hepatitis C podrazumijeva detekciju protutijela, a ne stvarnog virusa, nužno je čekati da se ta protutijela razviju u vašem tijelu od trenutka eventualne rizične situacije tj. izloženosti virusu. Protutijela se razvijaju u prosjeku do 12 tjedana od infekcije i testiranje unutar tog vremena se ne preporuča. Dakle, za testiranje i točan rezultat potrebno je čekati do 12 tjedana od moguće izloženosti virusu. To vremensko razdoblje uobičajeno se naziva “window period”.

Također, iznimno je važno da minimalno 30 minuta prije pristupanja testiranju: NE konzumirate hranu i piće (sokove, alkohol, kavu, žvakaće gume, bombone i sl.), te NE koristite proizvode oralne njege (paste i vodice za pranje zubi i sl.). Zbog visoke osjetljivosti testova, ovo je iznimno važno kako uzorak oralne tekućine ne bi bio kontaminiran što može dovesti do nepouzdanog rezultata testiranja.

Anonimno savjetovanje i testiranje

Anonimno testiranje podrazumijeva testiranje pod brojem ili šifrom, a ne vašim imenom...

Nisu potrebni nikakvi dokumenti, osobni podaci ili uputnica.

Postupak savjetovanja prije i/ili poslije testiranja sastavni je dio stručnih protokola pružanja usluga CheckPoint centra Zagreb. Savjetovanje provodimo u svrhu edukacije i procjene rizika kako bismo Vam osigurali što kvalitetnije stručne preporuke i što lakše Vam pomogli. Pred i post savjetovanje podrazumijeva razgovor sa stručnim savjetnikom i liječnikom tijekom kojeg odgovarate na pitanja o Vašim dosadašnjim iskustvima vezanima uz specifična ponašanja koja mogu dovesti do izloženosti infekcijama te edukaciju sukladno aktualnim znanstvenim i stručnim spoznajama. Važno nam je da tijekom pred i post savjetovanja odgovarate što iskrenije kako bismo mogli procijeniti razinu rizika te Vam osigurati smislene i kvalitetne preporuke i usluge. Pred i post savjetovanje odvija se anonimno pod sistemski dodijeljenom šifrom te se ne može povezati s Vašim osobnim podacima. Vaši odgovori bit će pod šifrom pohranjeni u bazu podataka isključivo u svrhu izvještavanja i praćenja važnih pokazatelja te statističkih obrada na grupnoj razini. Nećemo pohranjivati nikakve osobne podatke, niti će Vas biti moguće identificirati prema Vašim odgovorima. Ne prikupljamo podatke niti za jednu drugu svrhu niti ih prosljeđujemo drugim privatnim organizacijama.

Osim osobe koja je s vama izvršila testiranje / savjetovanje, samo vi ćete znati rezultat testiranja.

NAPOMENA: za samostalno pristupanje testiranju trebate biti punoljetni (18+). Ukoliko ste maloljetni, za pristupanje testiranju trebate biti u pratnji punoljetnog zakonskog skrbnika.

Čemu služi savjetovanje prije i poslije testiranja:

Ovaj postupak važan je dio javnozdravstvenog standarda pružanja kvalitetne i sveobuhvatne zdravstvene usluge...

Savjetovanje prije testiranja povjerljivi je razgovor sa stručnim i certificiranim savjetnikom. Uključuje procjenu Vašeg osobnog rizika na temelju kojeg se donosi preporuka za testiranje, edukaciju o spolno i krvlju prenosivim infekcijama, rizicima, načinima prijenosa i kako se ne prenose te mjerama prevencije, te opis testiranja koji uključuje informiranje o postupku testiranja i značenju rezultata testa (ovaj dio može trajati kraće ili dulje ovisno o Vašim pitanjima, interesu, predznanju ili ukoliko ste već koristili naše usluge). Po potrebi i sukladno najboljim preporukama za Vaše zdravlje, savjetnik Vam može preporučiti testiranje na krvlju i spolno prenosive infekcije u drugim institucijama.


Ovaj postupak važan je dio javnozdravstvenog standarda pružanja kvalitetne i sveobuhvatne zdravstvene usluge, važan je jer omogućava da se cjelokupan proces pružanja usluga prilagodi svakom korisniku pojedinačno, od same edukacije, prilike da postavljate pitanja koja Vas zanimaju, neosuđujućeg i podržavajućeg razgovora sa savjetnikom do konkretnih preporuka na temelju Vaših potreba. Važno je da u razgovoru sa savjetnikom budete što iskreniji kako bi njegova/njezina konačna procjena što bolje odgovarala Vašim potrebama i situaciji. Stručni savjetnik ovdje je zbog Vas.

Savjetovanje za neke ljude ne predstavlja potrebu. Ipak, za mnoge ljude je ta vrsta usluge jedini izvor pravih i provjerenih informacija, pa čak i motivacija, sigurnost i osjećaj nečije brige pri donošenju odluke o testiranju i brizi za zdravlje.

Nakon testiranja, bez obzira je li vaš rezultat pozitivan ili negativan, trebate nekoga tko će vam pomoći da budete realni i poduzmete djelotvorne korake kako biste ostali zdravi.

Mjesto testiranja

Testiranje i savjetovanje je organizirano i obavlja se u prostorima udruge HUHIV...

Prostor Udruge u potpunosti je uređen i prilagođen osnovnoj djelatnosti edukacije, prevencije i pomoći društvenoj zajednici u očuvanju zdravlja te pružanjem usluga besplatnog, anonimnog i povjerljivog testiranja na HIV i hepatitis C. Prostor u kojem se vrši testiranje opremljen je sukladno svim potrebnim zdravstvenim standardima, elementima i preduvjetima dislociranog laboratorija za testiranje testovima iz oralne tekućine, sukladno važećim zdravstvenim protokolima kreiranima od strane Odjela za virusologiju pri Klinici za infektivne bolestiDr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.

Usluge za društvenu zajednicu organizirane su po sistemu “drop-in centra” tj. slobodnog dolaska u radno vrijeme pružanja savjetovanja i testiranja. U to vrijeme Udruga nema drugih aktivnosti tj. dočekat će vas samo naše friendly osoblje koji su ovdje zbog vas i vašeg zdravlja.

Testiranje i savjetovanje vrši iskustveni zdravstveni stručnjak (liječnik) s stručnom edukacijom i iskustvom u području HIV-a i hepatitisa te u pružanju kompletne usluge savjetovanja i/ili daljnjeg upućivanja u sustav zdravstvene skrbi vezano uz vaše fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje.

Što možete učiniti ukoliko je rezultat vašeg testiranja pozitivan (ako ste zaraženi virusom HIV-a ili hepatitisa)

Ukoliko otkrijete da ste zaraženi HIV-om ili hepatitisom, postoje stvari koje možete i trebate učiniti kako biste sačuvali svoje fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje...

U našem centru na raspolaganju vam je zdravstveni stručnjak koji će vas u potpunosti savjetovati i uputiti vas u sve detalje sustava brige i skrbi, daljnjeg praćenja vašeg zdravlja, vrstama i načinima liječenja te velike činjenice da su HIV i hepatitis danas kronične bolesti koje se uspješno liječe i s kojima se danas živi puni životni vijek. Naš glavni partner je Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević te Referentni centri za HIV i hepatitis koji će vam povjerljivo pružiti sve zdravstvene usluge brige, kontrole, liječenja, i važnih emocionalnih i socijalnih usluga podrške. Briga o vlastitom zdravlju tada postaje još važniji faktor vašeg života. Prakticiranje sigurnog i zaštićenog spolnog odnosa i/ili uporabe droga su također važni. Ne samo da će to drastično smanjiti šansu prenošenja infekcije na drugu osobu, nego će pomoći u smanjenju šanse za dobivanje drugih infekcija koje mogu biti loše za vaše zdravlje.

Što ako trebate potvrdu o HIV statusu na ime i prezime (dokumenti, viza, umjetna oplodnja i slično)?

Ukoliko trebate potvrdu o svom HIV statusu za vizu ili neki drugi dokument gdje mora biti navedeno Vaše ime i prezime,

javite se Odjelu za dijagnostiku krvlju prenosivih bolesti Hrvatskog zavoda za transfuziju u Petrovoj ulici br. 3, u Zagrebu. Uzimanje uzoraka obavljaju radnim danom od 7:30-11 h. Dodatne informacije možete dobiti na sljedećem telefonskom broju: 01/ 46 00 325

Testiranje na HIV preko uputnice liječnika primarne zdravstvene zaštite

Ukoliko ste upućeni od svog liječnika primarne zdravstvene zaštite na HIV testiranje

tada se javite u dijagnostičku ambulantu Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ od 7.00-9.00h koja se nalazi odmah nasuprot porte.

…i na kraju…

Normalno je osjećati strah, zabrinutost i neugodnost prije odluke odlaska na HIV ili hepatitis C testiranje.

Ponekad je potrebna potpora i nekome će biti lakše doći s prijateljem, partnerom ili članom obitelji u koje imaju povjerenja i koji će im pružiti maksimalnu podršku prije i poslije testiranja bez obzira na rezultate.

Nekome će pak više odgovarati anonimnost, samostalna odluka i dolazak na testiranje bez znanja bilo koga iz njegove okoline. U tome će vam pomoći vrlo diskretni, otvoreni i prijateljski savjetnici našeg centra koji će vas maksimalno razumijeti i zaštititi da vas nitko ne vidi ukoliko to ne želite.

Ako niste sigurni, ako ste neodlučni, osjećate strah, odbijate pomisao da ste imali bilo kakve posljedice iz prošlosti i da se to vama nikako ne može dogoditi, a ipak u dubini sebe osjećate sumnju i potrebu saznanja vašeg statusa i brige o vlastitom zdravlju, tada vam možda treba više informacija prije same odluke. Popričajte s našim savjetnikom, zovite na naš besplatan broj telefona ili nam pošaljite email. Savjetujte se o svemu što vas muči, saznajte sve što vas interesira, prihvatite našu pomoć kako biste donijeli ispravnu odluku, jer zato smo ovdje.


CheckPoint Zagreb objave |  CheckPoint Zagreb kronologija |  Informirani pristanak za anonimno testiranje |  Proces pružanja usluge | Protokoli | CPI


testiranje

 

 

std_testing_4 POPIS CENTARA U HRVATSKOJ ZA TESTIRANJE NA HIV, HEPATITISE I OSTALE SPOLNO PRENOSIVE BOLESTI

NOVO: Popodnevna klinika za testiranje na spolno prenosive bolesti za osobe muškog spola – bez uputnice

EUROPEAN HIV TEST FINDER

 

 

CheckPoint Zagreb uvijek osigurava najbolje za svoje korisnike: LELO HEX™ kondome i lubrikante – revoluciju užitka i zaštite!

Hvala LELO  ‎HEX™ što se brine i ulaže u zaštitu zdravlja. 

HUHIV – Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa